Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

RETROGAMING. Zahrajte si legendární hry v Jihočeském muzeu

PR článek

Zábavná interaktivní výstava v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích, která je zapůjčena z Regionálního muzea v Litomyšli představuje historii výpočetní techniky od počátků po polovinu 90. let 20. století. Největší pozornost je věnována počítačovým hrám a domácím počítačům a konzolím z 80. let – československým i zahraničním.

Návštěvník se seznámí s velkými herními hity, s dobovými herními časopisy, s problematikou pirátství apod. Součástí výstavy je i "pařanské doupě" – herna s historickými počítači, herním automatem i s moderními PC s emulátory - se stovkami her. Pamětníci si mohou připomenout velké herní hity – od Pac-Mana a Space Invaders přes Prince of Persia nebo třeba Cannon Fodder až po Doom a Street Fighter II. Řada her si zachovala svoji hratelnost dodnes, a tak si i ti nejmladší návštěvníci, zvyklí na dokonalou grafiku a zvuk, s chutí zahrají Dynablaster, Lemmings nebo Vroom.

Výstavu doplňuje spoustu zajímavostí o historii výpočetní techniky (počátky, IBM, Atari, Commodore, Apple, Sinclair, československé počítače, herní konzole, ostatní).

Výstava se koná od 3. září do 28. listopadu 2021 v hlavní budově Jihočeského muzea (Dukelská 1, 370 51 České Budějovice). Otevírací doba: úterý – neděle, svátky od 9:00 do 17:30 hodin.

K vidění jsou např. tyto počítače a konzole: československé počítače IQ 151, PMD 85-3, Tesla PP 06, Didaktik Gama, Didaktik M, Ondra SPO186; terminál Tesla CM 7202; Sinclair ZX81, Sinclair ZX Spectrum, Sinclair ZX Spectrum+, Sinclair ZX Spectrum+2; Atari 800XL, Atari 800XE, Atari 520 STfm; Commodore C64, Commodore C128D, Commodore Amiga 500; Schneider CPC 464; Sharp MZ-821; Compaq Presario 425; přenosné počítače Epson HX-20, Epson PX-4, Atari Portfolio, Olivetti Quaderno PT-XT-20; herní konzole Audio Sonic PP 940, Atari 2600, Nintendo NES, Sega Mega Drive, "televizní hry"; kapesní herní konzole Elektronika IM, Nintendo Game Boy, Atari Lynx a jiné.

Součástí výstavy jsou dále různé časopisy, herní plakáty, literatura, součástky (mikro, mini i sálových počítačů) a další.

Informační panely seznámí návštěvníky s historií počítačových her - první hry, plošinovky, střílečky, bojovky a FPS (doomovky), adventury, RPG (hry na hrdiny), strategie, letecké simulátory, závodní hry, sportovní hry, logické a postřehové hry.

V herně / pařanském doupěti si návštěvníci mohou zahrát na těchto herních automatech, konzolích a počítačích: herní automat se hrou Street Fighter II, Atari Flashback 6, Sinclair ZX Spectrum +2, Atari 1040 STE, 2 počítače s emulátory (Amiga, Commodore 64, DOS), 3 herní konzole s emulátory her z automatů a kapesní herní konzole Elektronika IM – Jen Počkej!

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihočeské muzeum, výstava, retro gaming, počítač, historie, Atari, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Regionální muzeum v Litomyšli, Commodore International, Nintendo, Apple, IBM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RETROGAMING. Zahrajte si legendární hry v Jihočeském muzeu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.