Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Upravit Zátkovovo nábřeží v centru Budějovic není složité, slibuje radnice

Českobudějovická radnice pokračuje v přípravě dvou významných projektů v okolí řek. Na Zátkově nábřeží město chystá náplavku, za Dlouhým mostem směrem k výstavišti pak má vzniknout Sluneční ostrov u cyklostezky.

Nyní se připravuje dokumentace pro územní řízení. „Na Sluneční ostrov by měla být hotová na přelomu srpna a září, Zátkovo nábřeží potrvá o několik měsíců déle, protože je nutná koordinace s rekonstrukcí kulturního domu Slavie, kde se počítá s úpravou okolí včetně přístupu k vodě. Vydání územního rozhodnutí očekáváme do dubna 2022,“ shrnul náměstek primátora Juraj Thoma.

Úprava Zátkova nábřeží a jeho snížení nemá být podle radnice příliš komplikované. „Všechny technické sítě jsou pod vozovkou blíže k domům. Současná nábřežní hrana, která vznikla při regulaci ve 30. letech minulého století, je pouze vysypaná hlínou,“ zmínil Thoma.

Kromě tří budov mezi ulicemi Biskupská a Dr. Stejskala jsou navíc všechny domy města. To má usnadnit vybudování promenády bez aut. „Znepřístupnění nábřeží pro auta vyřešíme úpravou protilehlého břehu, kde bude jiný projekt na změnu dopravního uspořádání. Ve hře je jednosměrka a šikmé stání, které zvětší parkovací kapacitu,“ vysvětlil Thoma.

Výstaviště chtějí otevřít veřejnosti

Připravovaná dokumentace má pak určit, kde by měly na Jiráskově nábřeží za Dlouhým mostem překlenovat řeku Vltavu plánované lávky pro pěší a cyklisty. Ty mají takzvaný Sluneční ostrov propojit s areálem výstaviště. Na nedávném agrosalonu Země živitelka zástupci výstaviště, města i kraje vyjádřili podporu tomu, aby se rozlehlý prostor více zpřístupnil.

„S ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem jsme se o tom bavili a domluvili si schůzku. Chceme řešit, jak ten areál otevřít a zpřístupnit veřejnosti, protože se nachází v důležité části města. Myslím, že by to mělo souviset právě s prostorem okolo řeky. Bude důležité i posoudit to z pohledu dopravní situace,“ sdělil hejtman Martin Kuba. S plánovanou dostavbou obchvatu Budějovic se má hlavní silnice kolem Vltavy výrazně zklidnit.

Úprava Zátkova nábřeží i Sluneční ostrov jsou projekty, které vychází ze strategického dokumentu Město a voda. Oba jsou zatím na začátku, a tak není jasné, kdy přesně případná výstavba začne. Vedení města by si ale v případě Zátkova nábřeží přálo, aby bylo hotovo nejdéle do roku 2028, kdy by se Budějovice mohly stát Evropským hlavním městem kultury.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky České Budějovice, radnice, nábřeží, vlava, investice, projekt, kongresové centrum, Juraj Thoma, Dlouhý most, Vltava, Martin Kuba, Miroslav Toman, Země živitelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan T

Hezké, ale kdyby radši zrušili kruháč na náměstí... Omezení aut v centru měly v programu všechny strany, co jsou na radnici, ale zatím jsem si tedy nevšiml v tomto ohledu ani žádné snahy, natož výsledků...

Pátek, 3. září 2021, 15:59Odpovědět

Upravit Zátkovovo nábřeží v centru Budějovic není složité, slibuje radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.