Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Největší meziroční pokles návštěvnosti mají zámky v Krumlově a na Hluboké

Jihočeské státní památky navštívilo za červenec a srpen 458 524 lidí. Meziročně klesl zájem o 16 procent, když za stejné období loni překročila návštěvnost hranici půl milionu lidí. Proti létu 2019 ubylo turistů o 11 procent. Odradila je mimo jiné koronavirová opatření.

Na 14 státních památek zamířilo v létě meziročně o 88 tisíc turistů méně. Jednou z příčin byla zřejmě covidová omezení. „Zaznamenali jsme trend, kdy se návštěva památky omezila pouze na obhlídku nádvoří a přilehlé zahrady či parku. Turisté otevřeně přiznávali, že měli na dovolenou oproti loňskému roku nižší rozpočet, a tak na prohlídku interiérů šla pouze část rodiny nebo se nešlo vůbec,“ uvedla mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Jak dodala, letos také víc Čechů jelo na dovolenou do zahraničí, ale zahraniční turisté se na zámky nevrátili v míře, na jakou byli památkáři zvyklí z předchozích let. Největší propad zájmu zaznamenaly o prázdninách zřejmě nejznámější jihočeské zámky Český Krumlov a Hluboká, první o 22 procent a druhý o 23. Na krumlovský hrad a zámek přišlo přes 95 tisíc turistů.

Kastelán Pavel Slavko zhodnotil hlavní sezonu jako poměrně dobrou. „Dosáhli jsme 75 procent návštěvnosti předchozích let, ale pozor, pouze měsíc červenec, srpen, září. Český Krumlov jako evropská destinace pracuje celý rok a největší celkový propad jsou okrajové měsíce, kdy zahraniční návštěvníci tvořili až osmdesát procent. To byly leden, únor, březen, listopad, prosinec. Český návštěvník to nemohl doplnit. Český občan 10 měsíců pracuje, jeden měsíc marodí a jeden měsíc jezdí po dovolených a ten měsíc má rozdělený na letní a zimní dovolenou,“ sdělil Slavko.

Více turistů přilákal zámek Kratochvíle

Za "brutální" označil celoroční propad zájmu. Zámek je teď na 35 procentech průměrné návštěvnosti před rokem 2019, která byla zhruba 300 tisíc lidí, teď je kolem 100 tisíc turistů. „Byli jsme zvyklí na 50 milionů tržeb, teď je to necelých 20 milionů. Bohužel ty propady trvají už druhý rok. Jak se covid převaluje z kontinentu na kontinent a následují ho opatření, tak ta znepříjemňují nebo znemožňují evropský, zámořský cestovní ruch. S tím, bohužel, budeme muset počítat i příští rok. Následky covidu budou minimálně tříleté,“ zhodnotil Slavko.

Jedinou jihočeskou státní památkou, jíž stoupla v létě návštěvnost, byl zámek Kratochvíle. O prázdninách tam dorazilo téměř 26 tisíc, což je o 14 procent víc než loni. Oproti létu 2019 přijelo dokonce o 28 procent turistů víc. „Lákala zejména volná, časově neomezená prohlídka zámeckého areálu s rozlehlou zahradou, volně přístupnou výstavou v zahradním domku Markéta a zámeckou kavárnou. Návštěvníci, kteří dali přednost prohlídce renesančních interiérů vily, oceňovali kvalitu průvodcovských služeb i péči, se kterou se správa objektu o památku stará,“ dodala Slabová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, památky, turistika, Jihočeský, TABULKA, AUDIO, zámek, Český Krumlov, léto, Hluboké

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší meziroční pokles návštěvnosti mají zámky v Krumlově a na Hluboké  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.