Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Srdce Vltavy se i po desítkách let ukrývá pod hladinou, ukázal průzkum

Srdce Vltavy, zvláštní meandr vltavského koryta zatopený po vzniku nádrže Lipno, je i po 63 letech pod hladinou dobře zachovaný. Zjistil to průzkum odborníků z katedry geomatiky Českého vysokého učení technického (ČVUT), kteří lokalitu nedaleko Horní Plané na Českokrumlovsku zkoumali pomocí sonarů a další techniky.

Vědci na Lipně testovali možnosti sběru dat pomocí rybářského sonaru. „Při samotném měření nás velmi překvapilo, že 'Srdce Vltavy' je i dnes prakticky totožné se zobrazením na starých mapách, a to včetně drobné tůně na východní části srdce. Staré koryto je velmi dobře identifikovatelné a prakticky nezměněné. Ukládání sedimentu v nádrži srdce nijak nezakrylo,“ sdělil vedoucí projektu Jiří Cajthaml z katedry geomatiky Fakulty stavební ČVUT.

Cajthaml také uvedl, že přesnost zaměření rybářským sonarem je poměrně dobrá a dává uspokojivé výsledky, byť měří jen bodově a hloubkový reliéf mezi měřenými body je třeba matematicky modelovat.

Projekt sledující proměny krajiny kolem Vltavy v důsledku povodní, stavby přehrad a změn ve využití území začal v roce 2018 a skončí příští rok. „Výzkum je pojatý velmi rozsáhle, zaměřujeme se na podobu Vltavy zejména před vytvořením vltavské kaskády. Kromě práce přímo v terénu sbíráme a zpracováváme například data ze starých topografických map, lokalizujeme staré fotografie a využíváme i archivní filmové záznamy,“ popsal Cajthaml.

Vědci připravují výstavu i web

“Řešíme i historické povodně, historická i současná hydrotechnická díla, jako jsou jezy, mlýny, přehrady, nezapomněli jsme ani na fenomén vorařství,“ doplnil. S kolegy z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy se vědci věnují také sociální geografii oblasti, dokumentují zaniklé obce.

Z výsledků práce vědci připraví monografii a výstavu, kde vedle dat představí i tři velké trojrozměrné modely oblasti přehrad Orlík, Slapy a Lipno. V plánu je i web, který zpřístupní archivní materiály. Podle zástupců týmu potěší lidi se zájmem o historii, turisty i badatele. Tyto výstupy tým plánuje na příští rok.

Vedle odborníků z katedry geomatiky ČVUT a Přírodovědecké fakulty UK na projektu spolupracují také vědci z katedry hydrotechniky ČVUT.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky věda, příroda, Lipno, Jihočeský, Vltava, České vysoké učení technické v Praze, Vodní nádrž Lipno, Jiří Cajthaml, projekt, průzkum, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, okres Český Krumlov, Horní Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Srdce Vltavy se i po desítkách let ukrývá pod hladinou, ukázal průzkum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.