Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V sobotu se uskuteční druhý ročník akce Trousíme se na Kleť

Již druhý ročník charitativně společenského výletu na podporu lidí s roztroušenou sklerózou (dále RS), který pořádá regionální organizace ROSKA České Budějovice, se letos uskuteční 11. září 2021.

Start je od 9:00 do 15:00 hodin na parkovišti Krasetín, pod horou Kleť.  Zde, po registraci a zaplacení startovného, obdrží účastníci startovní čísla a vyrazí na vrchol hory. Způsob zdolání vrcholu je na každém účastníkovi, zda  půjde přímo pod lanovkou, či procházkou po stezce, anebo dá přednost výhledu při jízdě lanovkou.  V cíli na vrcholu hory Kleť bude čekat občerstvení. Je připravena bohatá tombola a zúčastnit se jí bude moci každý, kdo odevzdá správně vyplněný kvíz.  „Kvízové otázky nejsou nijak záludné, jde nám hlavně o to, zbavit onemocnění roztroušená skleróza mýtů a omylů, které tuto nemoc provází,“ říká předsedkyně ROSKY České Budějovice Věra Švábová. „Mezi nejčastější fámy patří například, že roztroušená skleróza je nemocí  stáří, mnozí si ji spojují se zapomínáním, popř. demencí  nebo u těch informovanějších zase převládá názor, že každý s ereskou skončí na vozíku. A ani to nemusí být pravda,“ dodává Věra Švábová.

Tombola bude mít čtyři slosování a to v 11:00, 13:00, 15:00 a 17:00 hod., aby šanci na výhru měli ti, co přijdou ráno, i opozdilci, co vyrazí až odpoledne. Dárky do tomboly věnovali podporovatelé a partneři a jsou opravdu zajímavé - např. vouchery na virtuální realitu, oděvy, kosmetika, dárkové koše, voucher na víkendový pobyt v penzionu v Českém Krumlově a mnoho dalšího. K odpočinku i pro dobrou náladu bude hrát  kapela Danger rock a pro děti je připravena lesní pedagogika ve spolupráci s Lesy ČR.

O Rosce České Budějovice
Regionální organizace Roska České Budějovice sdružuje a pracuje s pacienty s roztroušenou sklerózou v Jihočeském kraji již 28 let.  Od roku 2019 provozuje rehabilitační centrum pro pacienty s roztroušenou sklerózou, kde pacienti s RS mohou cvičit a rehabilitovat pod dohledem zkušených cvičitelek a rehabilitačních pracovnic  pět dní v týdnu, osm hodin denně. Také vede poradenské a kontaktní místo pro všechny pacienty s roztroušenou sklerózou a jejich blízké.  Pro pacienty s RS organizuje  mnoho zdraví prospěšných akcí - rekondiční pobyty, rehabilitační cvičení, plavání, půjčuje rehabilitační pomůcky, poskytuje poradenskou činnost, stará se o všeobecnou informovanost široké veřejnosti a spolupracuje s neurology. 

„Na akci „Trousíme se na Kleť“,  je krásné to, že vystoupat na vrchol může úplně každý. Tady totiž není podstatné podávat kdovíjaké  výkony, nejde  o  čas ani o způsob, jakým horu Kleť pokoříte. Důležité je, zúčastnit se a to třeba i s  handicapem. Odměnou všem, kteří přijdou, je dobrý pocit, že někomu  pomohli  v zápase s nemocí, která je překážkou, ale možná i výzvou pro každého pacienta s diagnózou roztroušená skleróza, stejně jako hora Kleť,“ říká Pavel Koklar, místopředseda ROSKY České Budějovice, která je hlavním organizátorem akce.  Cílem akce „Trousíme se na Kleť“ je vyvracet nepodložené mýty spojené s touto nemocí a upozornit na to, že pohyb je pro lidi s RS prospěšný, ba nutný. Stejně jako pro zdravého člověka. „Z prostředků, které na Kleti vybereme, uhradíme provoz a modernizaci rehabilitačního centra pro lidi s RS,“ vysvětluje Koklar.

Veškeré informace o akci i organizaci najdete na www.roska-cb.cz

 O roztroušené skleróze 

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. V současné době v tuzemsku podstupuje biologickou léčbu přibližně 9 000 nemocných s RS. Na celém světě RS trpí 2,5 miliónu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na  22 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus, kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Trousíme se na Kleť, Unie Roska, roztroušená skleróza, Kleť, nemoc, České Budějovice, pacient, Krasetín, Lesy České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu se uskuteční druhý ročník akce Trousíme se na Kleť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.