Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Pákistánu se pokouší zachránit dva české horolezce. Uvázli při sestupu z hory Rakapoši

, aktualizováno 14. září 2021, 12:40

Už třetím dnem pokračují pokusy o záchranu dvou českých horolezců a jejich místního kolegy, kteří uvázli v nadmořské výšce asi 6900 metrů při sestupu z hory Rakapoši v Pákistánu. Včera se podařilo trojici lokalizovat, kvůli silnému větru ale nebylo možné přistát a ani shodit zásoby jídla, vody a lan. Vrtulník se vrátil znovu dnes ráno a akce už byla úspěšná. Jedním z horolezců je Budějčák Jakub Vlček.

Rakapoši je 27. nejvyšší hora na světě, leží v pohoří Karákóram. Místní ji také nazývají Dumani, matka mraků. Mezi horolezci je považována za jeden z nejhůře zdolatelných vrcholů, ze základního tábora na vrchol je potřeba překonat převýšení 5000 metrů. Poprvé horu pokořili Britové Mike Banks a Tom Patey v roce 1958.

Vrchol sedmadvacáté nejvyšší hory světa zdolali čeští horolezcí Petr Macek a Jakub Vlček a jejich pákistánský průvodce Vadžídulláh Nagrí v pátek. Poté začali sestupovat ze 7788 metrů vysokého, těžko dostupného vrcholu zpět do tábora. Během večera poslali SMS zprávu svým blízkým, že se dostali do obtíží. Díky satelitním telefonům jsou v kontaktu s rodinami i nyní.

V minulých dnech pátraly po horolezcích vrtulníky a v pondělí se jim podařilo skupinu lokalizovat. V nadmořské výšce 6900 metrů ale helikoptéry nedokážou přistát, a tak je potřeba, aby horolezci sestoupili alespoň do výšky 6000 metrů.


Čeští horolezcí Petr Macek a Jakub Vlček a jejich pákistánský průvodce Vadžídulláh Nagrí. Zdroj: Jakub Vlček - Race around the World by Bike.

Na facebookové stránce Jakuba Vlčka se dnes ráno objevil příspěvek, podle kterého byla ráno obnovena záchranná akce a horolezcům se podařilo doručit jídlo, lana a další vybavení. 

To potvrdil také pákistánský novinář. „Pákistánská armáda doručila letecky jídlo, vodu, léky, lana a bezdrátové sety pro bezpečný návrat uvázlých horolezců. Horolezci se vydali na cestu zpět. Dá-li bůh, budou ve výšce 6000 metrů zachráněni," sdělil dnes ráno SELČ pákistánský novinář Vadží Haidir, který je na letecké základně, odkud odlétají vrtulníky vstříc Rakapoši. „Sestup vede pákistánský horolezec Vadžídulláh Nagrí, kontakt očekáváme po dvou hodinách," dodal.

Podle informací od novináře, který situaci sleduje na místě, se horolezci měli kolem 11 hodiny dopoledne nacházet ve výšce asi 6300 metrů. Záchranáři doufají, že v 6000 metrech je budou schopni vyzvednout pomocí vrtulníku. Počasí je podle pákistánského novináře pro záchrannou akci velmi příhodné.

Omrzliny a akutní horská nemoc

„Zatímco (Pákistánec Vadžídulláh) Nagrí je v dobré kondici a udržuje s námi kontakt, jeden z českých horolezců trpí omrzlinami a druhému je špatně," sdělil listu Dawn šéf ACP. Jeden z Čechů má podle listu Dawn akutní horskou nemoc, kterou způsobuje nedostatek kyslíku ve vysoké nadmořské výšce. V místě je přibližně minus 30 stupňů Celsia. 

Výstup bez vládního povolení

Ministr turismu regionální vlády Rádža Násir Ali Chán na twitteru napsal, že Češi šli na výstup bez vládního povolení, což označil za neetické. „Očekáváme od každého, kdo se vydává na takovou expedici, že dodrží zákony a nařízení v zájmu vlastní bezpečnosti a pocitu pohody v případě mimořádných událostí," zdůraznil ministr.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Vlček - Race around the World by Bike

Štítky Jakub Vlček, Petr Macek, horolezci, Pákistán, Rakapoši, záchrana, horolezec, jídlo, Mike Banks, Tom Patey, Twitter, Karákóram, Česko, Ali Khan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Pákistánu se pokouší zachránit dva české horolezce. Uvázli při sestupu z hory Rakapoši  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.