Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bude v Soběslavi referendum o průmyslové zóně? Areál firma chystá u D3

Dva významné dokumenty v příběhu průmyslové zóny u dálnice D3 budou 22. září řešit soběslavští zastupitelé. Na stole jim přistane návrh referenda, který posvětil krajský soud, a zároveň dohoda s investorem.

O tom, že soud nenašel v návrhu referenda žádnou chybu, informoval spolek Naše Soběslav. Ten popsal, že město Soběslav soudu předalo argumenty, ve kterých trvá mimo jiné na tom, že návrh neobsahuje dostatečný odhad nákladů spojených s provedením místního referenda. „Krajský soud v Českých Budějovicích argumenty obou stran posoudil a dal za pravdu nám – návrh na konání místního referenda nemá nedostatky,“ shrnul za spolek Miloš Bučinský, který je zároveň opozičním zastupitelem za Piráty. Spolek posbíral celkem 1 225 podpisů. 

„Toto rozhodnutí soudu umožňuje uspořádat referendum v plánovaném termínu říjnových voleb do poslanecké sněmovny. Tím by došlo k výrazné úspoře nákladů na jeho konání. Zbývá poslední krok a ten je na zastupitelích města Soběslavi. Referendum totiž vyhlašuje pouze zastupitelstvo,“ popsal Bučinský.  

Firma projekt upravila

Záměr se ve veřejném prostoru řeší více než rok. Investorem je podnikatel Jiří Tomeš, který se věnuje zahraničnímu obchodu. Projektový management má na starosti společnost Exprin Property. Ta již několik měsíců vyjednává se zástupci města o podobě záměru. Zastupitelé dokonce založili Výbor pro rozvoj průmyslové zóny, který má za úkol prosazovat požadavky města. 

V referendu by občané odpovídali na tyto otázky: 
1. Souhlasíte s tím, aby město Soběslav bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě logistického centra na místě zastavitelných ploch Z12 a Z20 vymezených územním plánem Soběslav ve znění změny č. 1?

2. Souhlasíte s tím, aby město Soběslav bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě hal o zastavěné ploše stavby (každé haly) převyšující 10.000 m2 na místě zastavitelných ploch Z12 a Z20 vymezených územním plánem Soběslav ve znění změny č. 1?

Obě strany se teď blíží ke shodě. Firma kromě jiného snížila výšku hal a změnila jejich počet. Nově má u dálnice D3 stát šest menších objektů. „Řešili jsme také jinou dopravní situaci nebo vsakování dešťových vod. Zároveň jsme domluveni na tom, že se bude polovina území využívat k výrobě. Řešili jsme také jinou dopravní situaci nebo vsakování dešťových vod,“ uvedl jednatel Exprin Property Petr Prokop

V případě dopravní situace se oproti původnímu záměru změnilo to, že budou nákladní vozy přijíždět do průmyslové zóny po sjezdu z dálnice a poté po komunikaci, která vede podél D3 a odtud rovnou do areálu. 

Výbor společně s firmou finalizují dokument, který mají dostat na stůl soběslavští zastupitelé. „Výbor pro rozvoj průmyslové zóny dál jedná. Dospěl k nějakým podmínkám ohledně případné dohody tak, aby byl rozvoj areálu ku prospěchu města. Materiál se předloží zastupitelům na stejném jednání 22. září,“ informoval starosta Jindřich Bláha (Sdružení ODS a NK).

Ten potvrdil i to, že bude ve stejný den na programu návrh referenda. „Obě záležitosti jdou proti sobě, protože otázky, které mají zaznít v referendu, mohou být překážkou pro již zmíněnou dohodu,“ zmínil starosta. 

Zastupitele čeká náročné rozhodování

Podle něj je dobrým scénářem případná dohoda, pokud ji přijmou obě strany. „Rozvoj průmyslové zóny není jen o tom, že se tam něco postaví. Souvisí s tím i vytvoření podmínek pro bydlení ze strany města, nové služby a další navazující efekty,“ popsal Bláha. 

Průmyslová zóna
Vyrůst má na ploše téměř 213 tisíc metrů čtverečních. Zastavěné území má zabírat 72 tisíc metrů čtverečních a zeleň 81 tisíc. Podle upraveného projektu je výška hal 12,5 metru. Denně tam má přijíždět v součtu přibližně 300 nákladních vozidel. Počítá se i s 384 parkovacími místy. 

Iniciátoři referenda si ale stojí za tím, že je jeho vyhlášení správnou cestou. „Město i Výbor pro rozvoj průmyslové zóny referendum občany v lepším případě ignorují, nebo činí kroky, které mají konání referenda zabránit či jej zkomplikovat. Proč vedení města navzdory volebním slibům nebere vážně názory občanů a snaží se referendu zabránit? Proč se snaží uzavřít smlouvu s developerem za každou cenu a co nejrychleji?“ uvedl Bučinský na stránkách spolku Naše Soběslav.

Zastupitelstvo naplánované na 22. září tak významně naznačí, jak bude příběh průmyslové zóny pokračovat. „My s návrhem referenda nic neuděláme, je to každého právo a uskutečnit se to musí. Můžeme jen čekat, jak to dopadne. Po celou dobu se ale snažíme jednat a vycházet v požadavcích vstříc,“ dodal Prokop. 

Spolek na svou facebookovou stránku napsal, že pokud se zastupitelé vyjádří odmítavě, požádají o vyhlášení referenda soud, což je nákladnější. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pz.sobeslav.cz

Štítky Soběslav, referendum, průmyslová zóna, investor, dálnice, Jindřich Bláha, Petr Prokop, Česká pirátská strana, Poslanecká sněmovna ČR, České Budějovice, Jiří Tomeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude v Soběslavi referendum o průmyslové zóně? Areál firma chystá u D3  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.