Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Novou přírodní rezervaci na Třeboňsku obývá šest divokých koní

Šest divokých koní obývá novou přírodní rezervaci s názvem Meandry Lužnice u Třeboně na Jindřichohradecku. K dispozici mají plochu o rozloze téměř 17 hektarů. Koně pocházejí z rezervace u středočeských Milovic. Za oběma projekty stojí organizace Česká krajina.

Koně jsme přivezli na místo loni v polovině listopadu. Ale zatím se mohli pohybovat pouze na omezeném prostoru, protože plocha byla dlouho silně podmáčená a nemohli jsme celý prostor připravit a využívat. Navíc vzhledem k tomu, že jsou poslední roky bohaté na srážky, tak v minulých týdnech a měsících byly v místě menší povodně, a proto jsme dokončení rezervace museli odkládat,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel České krajiny.

Podle něj areál Meandry Lužnice nabízí pro divoké koně zcela jiné podmínky než Milovice. V nové rezervaci jsou pastviny dlouhodobě podmáčené. „Naopak v Milovicích je terén suchý. Ale to vůbec nevadí, protože divocí koně jsou hodně variabilní a dokáží se přizpůsobit prakticky jakémukoliv terénu. Není výjimkou, že jsou schopní spásat například i strmé svahy,“ uvedl Dostál.

Na vzniku nové rezervace se podíleli soukromí vlastníci pozemků, CHKO Třeboňsko a právě Česká krajina. „Do budoucna ještě uvažujeme o navýšení počtu divokých koní v této lokalitě,“ řekl Dostál. Dodal, že momentálně je v České republice devět podobných rezervací a do konce roku by měla vzniknout ještě jedna u Krnova v Moravskoslezském kraji. Nejznámější prostor, který Česká krajina využívá, se nachází právě ve středočeských Milovicích v lokalitě o rozloze více než 200 hektarů. Na pozemcích tam jsou stáda divokých koní, praturů a zubrů.

Česká krajina je nezisková organizace, která usiluje o ochranu biologické rozmanitosti a zmírňování dopadů klimatických změn na přírodu i člověka a adaptaci krajiny na změny klimatu. Jednou z jejích hlavních činností je vytváření sítě nestátních přírodních rezervací, které umožní přežití ohrožených druhů rostlin a zvířat, případně jejich návrat do oblastí, kde byly v minulých staletích vyhubeny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká krajina

Štítky příroda, koně, Třeboň, rezervace, CHKO, přírodní rezervace, Milovice, CHKO Třeboňsko, Meandry Lužnice, okres Jindřichův Hradec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novou přírodní rezervaci na Třeboňsku obývá šest divokých koní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.