Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

E.ON Energy Globe zná vítěze. Nejlepším ekologickým projektem roku se stal Domov Podhradí

PR článek

Nejlepším ekologickým projektem České republiky a absolutním vítězem třináctého ročníku prestižní ekologické soutěže E.ON Energy Globe se stal Domov Podhradí. Pasivní dřevostavba komunitního domu, který slouží jako domov pro seniory a osoby se sníženou pohyblivostí v Týnci nad Labem, v sobě spojuje moderní stavební technologie a ekologický přístup. Dokazuje, že i sociální projekty tohoto typu mohou být dobře navržené a zasazené do ekologicky přívětivého a krásného prostředí.

„Myšlenka soutěže E.ON Energy Globe je mi osobně velmi blízká. Věřím, že větší udržitelnost je pro nás všechny tou jedinou správnou cestou, a také jsem přesvědčena o tom, že každý můžeme něčím přispět. Proto mě tolik těší, že se letos už potřinácté sešlo v soutěži E.ON Energy Globe tolik inspirativních lidí s pozitivním postojem k životnímu prostředí, kteří si uvědomují dopady klimatické změny a svým nadšením a láskou něco ve společnosti změnit pomáhají k tomu, abychom dalším generacím předali zemi v lepším stavu, než je. Za to jim patří velké díky, protože podle mě v tomto ohledu neexistují malé věci,“  říká Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON.

V letošním roce bylo do soutěže nominováno na 300 projektů nejrůznějšího zaměření. Odborná porota pak vybrala deset finalistů v pěti kategoriích. O vítězích jednotlivých kategorií hlasovala během léta veřejnost v online hlasování na webu www.energyglobe.cz. „Pro letošní rok jsme se rozhodli pro změnu vyhlášení soutěžících. Chtěli jsme téma ekologie a udržitelnosti ještě více přiblížit široké veřejnosti a vyhlášení se tak uskutečnilo na třech venkovních festivalech, které byly vždy spojené s koncerty známých interpretů,“ vysvětluje koordinátorka soutěže Vladimíra Gláserová ze společnosti E.ON Energie, která soutěž v České republice pořádá.

Výherce prvních dvou kategorií se veřejnost dozvěděla 2. září na pískovnách ve Veselí nad Lužnicí, dalších dvou 9. září ve Znojmě v kulisách rotundy sv. Kateřiny a vítěze páté kategorie a pak celkového vítěze 16. září v pražské Rosmarině. Všechny akce navíc živě přenášel Seznam.cz, mediální partner soutěže.

Celkovým vítězem 2021 a vítězem kategorie Země se stal Domov Podhradí

Domov Podhradí pro seniory a osoby se sníženou pohyblivostí v Týnci nad Labem je příkladem dobře řešeného projektu, který v sobě spojuje moderní stavební technologie a ekologický přístup. Krásná přízemní dřevostavba je navíc zasazená do vznikající permakulturní zahrady a zvítězila tak nejen ve své kategorii Země, ale také nejvíce zaujala veřejnost ze všech finálových projektů. „Tím, že jsme vyhráli, můžeme být inspirací pro ostatní. Domov Podhradí je malinký lokální projekt a překvapilo mě, že dokážeme zaujmout a vyhrát i nad tak velkými, které se soutěže účastnily. Je to ukázka toho, že každý střípek je důležitý a dohromady dávají celou udržitelnou mozaiku pro naši planetu,“ uvedla Dana Motlová, spolumajitelka a provozovatelka Domova Podhradí.

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON.

V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes tři tisíce projektů. Vítěz české soutěže pak zastupuje Českou republiku na světovém finále. Více informací o soutěži najdete na webu www.energyglobe.cz.

V kategorii Vzduch zvítězil studentský start-up Luftio, se svou chytrou krabičkou, která dokáže monitorovat kvalitu ovzduší v uzavřených prostorech. Právě kanceláře se totiž často potýkají s vysokou koncentrací oxidu uhličitého a těkavých organických látek ve vzduchu, což snižuje psychickou pohodu a soustředění zaměstnanců. Ti pak mohou informace o kvalitě vzduchu sledovat v mobilní aplikaci.

V kategorii Oheň vyhrála společnost CIUR se svým projektem výroby tepelné izolace z recyklovaného papíru. CIUR patří ke světové špičce v recyklování papíru a výrobě celulózových vláken a ročně zpracuje více než 50 tisíc tun papírového odpadu. Výrobní program firmy je příkladem tzv. upcyklace, kdy se nejrůznější odpadní suroviny a použité výrobky přeměňují na nové a hodnotnější produkty.

Vítězové jednotlivých kategorií soutěže E.ON Energy Globe společně s Claudií Viohl, generální ředitelkou E.ONu v České republice

V kategorii Voda veřejnost nejvíce ocenila mobilní aplikaci Zalejme.cz od brněnských tvůrců, která pomáhá zachovat města plná zdravých, neusychajících stromů. Neustále počítá, jaké množství vody potřebuje každý strom a motivuje lidi k akci. K zalévání pak doporučuje použitou vodu například z umývání ovoce a v Česku tímto způsobem chrání už sto tisíc dřevin.

V páté kategorii Iniciativa se z vítězství radovala aplikace Třídímolej.cz, která ukazuje, že všechny potravinářské oleje a tuky používané v domácnosti je možné recyklovat a znovu použít. Seznamuje občany s jednoduchým a ekologicky přínosným procesem, stejně jako s riziky, která mohou nastat v případech, kdy olej putuje do odpadního potrubí.

Vítěz získal elektřinu na rok zdarma

Absolutní vítěz si převzal z rukou Claudie Viohl, generální ředitelky společnosti E.ON v České republice, roční dodávku elektrické energie zdarma a půlroční zápůjčku elektrického vozu Jeep. Vítěz každé kategorie stejně jako celkový vítěz obdržel původní české hodinky značky PRIM od společnosti Elton hodinářská z Nového Města nad Metují. Vítěz kategorie Země získal voucher v hodnotě 50 tisíc korun od hobby marketu Hornbach, vítěz kategorie Oheň pak plynový kondenzační kotel E.ON, který věnovala společnost Duko Hlinsko.

V kategorii Voda získal vítěz poukaz v hodnotě 100 tisíc korun od společnosti Velkoobchod Koupelny Ptáček a nejlepšího v kategorii Vzduch odměnila společnost BDR Thermea CZ klimatizací De Dietrich. Vítězný projekt v kategorii Iniciativa si pak odnesl inkubaci projektu od Impact Hubu v hodnotě 300 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Štítky E.ON, Energy Globe, finále, vítěz, domov podhradí, Týnec nad Labem, projekt, soutěž, domov, Česko, Země, Jeep, Hornbach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

E.ON Energy Globe zná vítěze. Nejlepším ekologickým projektem roku se stal Domov Podhradí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.