Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Oprava Slavie bude dražší. Stavební firmu chce město hledat příští rok

K půl miliardě korun se blíží odhadovaná částka, za kterou chce město České Budějovice s pomocí dotace opravit Kulturní dům Slavie. Spojení architektů ze zahraničí nyní pracuje na projektu a příští rok chce radnice hledat stavební firmu.

O změně odhadované částky informoval náměstek primátora Juraj Thoma„Původně jsme očekávali 420 milionů korun bez daně, ale nyní by měla investice stát odhadem 460 milionů korun bez daně. Upozorňuji ale, že to jsou ceny před tendrem na dodavatele stavby,“ sdělil. 

Podle něj se projekt dostal tak daleko, že je možné přesněji odhadnout očekávané náklady. Zároveň ale upozornil, že se nová částka vztahuje k současným cenám. „Nikdo neví, co se bude dít v příštím roce, protože ceny letí nahoru,“ zmínil náměstek. 

Město má nyní v plánu podat žádost o vydání územního rozhodnutí, což by se mohlo stát ještě letos. Na jaře příštího roku pak chtějí zástupci radnice hledat stavební firmu, která se do rekonstrukce historického objektu na břehu řeky Malše pustí. 

Do velkého sálu se vejde 600 lidí

Nová podoba počítá s dostavbou směrem k Jihočeskému muzeu. Díky tomu vznikne místo pro nový hlavní sál s kapacitou až 600 míst. Kulturní dům nabídne celkem dva sály, restauraci a kavárnu. Uvnitř budou i prostory pro další klubovou činnost tak, aby mohl dům žit po celý rok. Počítá se i s oživením břehu řeky.  Výběrové řízení vyhrálo spojení architektů Chaix & Morel et associés, CA Pichler a Jan Proksa z Francie a Rakouska.

„Návrh nejlépe splňuje stavební program, který umisťuje do optimální formy dostavby. Neplýtvá při tom prostorem a provozy na sebe navazují logicky a rozumně, což zaručuje dlouhodobě dobré fungování,“ ocenila porota složená z odborníků i zástupců města vítězný projekt. 

Podle Thomy bude radnice žádat o finanční podporu z Integrovaného regionálního operačního programu. „Finance by mohly pokrýt až 80 procent uznatelných nákladů. Do toho spadá vše spojené s edukační či klubovou činností. Víme ale také, že do dotace nespadne gastroprovoz. Odhaduji, že minimálně 200 milionů korun dostaneme,“ dodal Thoma. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice,

Štítky České Budějovice, kultura, slavie, investice, rekonstrukce, stavební firma, projekt, radnice, Juraj Thoma, Chaix & Morel, Francie, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava Slavie bude dražší. Stavební firmu chce město hledat příští rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.