Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Otec se synem zachránili káně. Dravce našli na silnici

Káně lesní zachránili před pár dny dva Jihočeši. Otec se synem našli zvíře uprostřed silnice nedaleko obce Hlavatce na Táborsku a následně ho přivezli do táborské zoologické zahrady.

Tato zvířata ohrožují například dráty elektrického napětí nebo třeba kolize s vozidly. K tomu mohlo dojít i v tomto případě. 

Káně se pohybovalo uprostřed silnice a ze začátku to vypadlo, že jen něco ulovilo a chrání si svou kořist. Po chvilce však Cyril s otcem zjistili, že je zraněné a na silnici čeká na pomoc,“ popsal ředitel Zoo Tábor Evžen Korec.

„Nemohlo létat, a tak Špulákovi neváhali, zraněné káně zabalili do deky a odvezli k nám do zoo. My jsme poté udělali vše proto, abychom káněti našli tu nejlepší možnou péči. Nyní je již umístěné v hrachovské záchranné stanici. Jsme opravdu rádi, že jsou mezi námi lidé, kterým není lhostejný osud zvířat. Cyrilovi a jeho tatínkovi ještě jednou moc děkujeme,“ přidal Korec. 

Bez pomoci by podle zoo skončil osud dravce tragicky. Káně lesní patří k našim nejhojnějším dravým ptákům. Lidé si ho často mohou všimnout, jak na vyvýšených místech nebo vysoko ve vzduchu vyhlíží kořist.

„Kroužení nad krajinou káně provází specifickým hlasovým projevem podobným kočičímu mňoukání, což slouží k vyznačení hranic teritoria. Káně dokáže potravu trávit efektivněji než někteří jiní draví ptáci. Živí se hlavně hlodavci, především hraboši. Dospělý jedinec jich musí denně sežrat minimálně pět,“ přidal mluvčí zoo Filip Sušanka. Ve volné přírodě se káně lesní dožívá 12 až 20 let.

V táborské zoo žije v současné době přes 380 zvířat. Hlavním posláním je chov a ochrana ohroených druhů. Největším projektem zahrady je návrat zubra evropského do české krajiny.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Tábor

Štítky zoo, tábor, káně, dravec, silnice, Evžen Korec, okres Tábor, Hlavatce, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otec se synem zachránili káně. Dravce našli na silnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.