Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Krumlově jsou první kameny zmizelých. Připomínají oběti holocaustu

V Českém Krumlově najdou návštěvníci a obyvatelé města kameny zmizelých. Ve městě připomínají oběti holocaustu. Vůbec první kameny se objevily v roce 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem. Po celé Evropě jich je přes 80 tisíc.

První dva kameny najdou zájemci před domem čp. 41 na Latránu. Připomínají obyvatelky domu a českokrumlovské rodačky Martu Žaludovou a její dceru Ilsu Breuerovou, které se staly obětmi holocaustu. Příběh této rodiny zaznamenali Jindřich Špinar, Zdena Mrázková a Petr Hudičák v knize Krumlov – město pod věží.

„Za první republiky patřil dům čp. 41 bohaté židovské rodině Žaludových. Vlastnili ho od roku 1885 a měli tu obchod střižním zbožím. Prodávali látky, hedvábný textil, kapesníky, šátky, utěrky, povlečení a další bílé zboží… V roce 1942 byla celá Herbertova rodina (jeho matka Marta, sestra Ilse, švagr Karel a jejich malá dcerka Gita) odtransportována ze Dvora Králové na svou poslední cestu, která vedla přes ghetto v Terezíně do koncentračního tábora v Osvětimi (říjen 1944). Z jeho plynových komor se už nikdo z nich nevrátil a zahynula rovněž celá řada dalších Herbertových příbuzných a přátel…,“ stojí v knize. 

Ta pomohla při umístění kamenů. „Na základě medailonku z knihy, se nám ozvali potomci Žaludových, setkali jsme se, našli jsme v databance Musea Fotoateliéru Seidel fotografie rodiny, a i tím byla podpořena myšlenka o kamenech zmizelých, které rodina plánovala před dům položit,“ uvedla Zdena Mrázková, vedoucí Musea Fotoateliéru Seidel.

Kameny zmizleých jsou dlažební kostky s mosazným povrchem o rozměrech 10 krát 10 centimetrů. První kámen položili 16. prosince 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem, dnes je po celé Evropě více než 80 tisíc kamenů.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Český Krumlov, kameny zmizelích, vzpomínka, dům, Evropa, rodina, Kolín nad Rýnem, kniha, První republika, Latrán, Muzeum Fotoateliér Seidel, radnice, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krumlově jsou první kameny zmizelých. Připomínají oběti holocaustu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.