Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Český Krumlov chce do pěti let postavit nový domov pro seniory

Český Krumlov chce do pěti let postavit v areálu bývalých kasáren Vyšný domov pro seniory s kapacitou 100 až 120 lidí. Město si nechá zpracovat studii, hotová bude do konce roku. Vyplyne z ní, jaké jsou možnosti stavby i provozu. Jasné zatím ani není, kdo bude investorem. Po zasedání rady to řekl místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).

"Chceme, aby v bývalých kasárnách vznikl domov pro seniory s kapacitou zhruba sto až sto dvacet lůžek. Společnost, která nám zpracuje studii proveditelnosti, nám udělá kompletní analýzu toho, jaká je situace, poptávka, možnosti financování. Na základě studie si bude moci město vybrat, kam domov umístit, jak má být veliký, jestli ho bude provozovat samo, jestli to bude vlastnit. Modelů je víc," uvedl Hermann.

Domov se bude podle místostarosty stavět v první fázi prací spjatých s rozvojem areálu. Stát by mohl do pěti let.

V bývalých kasárnách Vyšný by měla vzniknout nová čtvrť až pro tři tisíce lidí, odhad nákladů je čtyři miliardy korun. Na ploše 24 hektarů by mohly být bytové domy, dům pro seniory, školka, restaurace i další služby. Město má již architektonickou studii od firmy Ateliér 8000.

Nový domov seniorů plánuje také Jihočeský kraj, u Jindřichova Hradce. Náklady na budovu pro téměř stovku klientů činí zhruba 400 milionů korun. Domov seniorů by měl být v třípatrové novostavbě. Kraj chce domov postavit do roku 2024. Nová lůžka přibudou i v Písku; v červenci začalo SeniorCentrum Písek stavět nový pavilon, v němž bude mimo jiné 38 lůžek pro lidi s Alzheimerem. Stavba potrvá zhruba rok.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, senioři, Český Krumlov, domov pro seniory, domov, KDU-ČSL, Vyšný, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov chce do pěti let postavit nový domov pro seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.