Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za záchranu ženy dostala fenka Engima se svým psovodem ocenění Statečné psí srdce

Na konci minulého roku vypátrala fenka Engima spolu se svým pánem ženu, která se ztratila v zasněženém a mrazivém okolí šumavské Lenory. Žena už byla v bezvědomí a podchlazená. Jen díky fence ale přežila. Psí hrdinka si za svůj čin převzala ocenění Statečné psí srdce.

Anketu vyhlašují kynologičtí novináři Dušan Stuchlík a Marie Trauškeová a nezisková organizace Animal eye ve spolupráci se záchranářským magazínem Rescue report. A letošní cena Statečné psí srce putuje na Šumavu. „Spolu s Enigmou jsme převzali cenu za záchranu ztracené ženy v zasněženém a mrazivém okolí šumavské Lenory. Když jí Enigma po delším hledání našla, paní byla v bezvědomí a silně podchlazená. Dá se říct, že jí má psí kamarádka zachránila život,“ komentoval ocenění Ondřej Zeman.

Engima, která je cvičená na pátrání na rozlehlých plochách, ale i lavinách, a to jak doma, tak i v zahraničí, už má za sebou zhruba 18 záchranných akcí. „Enigma je skvělá pomocnice a dokáže se orientovat ve složitém terénu ve dne i v noci. V každém ročním období absolvuje s dalšími psy Horské služby řadu cvičení. Za čtyři roky služby u HS Šumava nejednou uplatnila svoje vlohy a připravenost při pátrání,“ vysvětlil Zeman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba

Štítky Statečné psí srdce, Engima, záchrana, horská služba, ocenění, Lenora, Enigma, Dušan Stuchlík, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za záchranu ženy dostala fenka Engima se svým psovodem ocenění Statečné psí srdce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.