Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Jindřichohradecku je druhý nejnižší podíl lidí bez práce

Na konci září hledalo na jihu Čech práci téměř 12 tisíc lidí. Podíl nezaměstnaných je v kraji druhý nejnižší ze všech regionů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Podíl nezaměstnaných byl k poslednímu září na jihu Čech 2,6 procenta. Meziměsíčně hodnota poklesla o jeden procentní bod. „V rámci mezikrajském srovnání byl nejnižší podíl nezaměstnaných osob již několikátý měsíc po sobě v Pardubickém kraji (2,2 procenta), naopak nejvyšší podíl byl v kraji Moravskoslezském (5,3 procenta). Jihočeský kraj si tak udržuje druhou příčku,“ uvedla Pavlína Kubíková z Krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Českých Budějovicích. 

Mezi okresy si připsalo druhou nejnižší hodnotu napříč celou republikou Jindřichohradecko, kde byl podíl lidí bez práce 1,7 procenta.  

Podíl nezaměstnaných v září 2021 podle okresů

Č. Budějovice 2,6 % 
Č. Krumlov 2,7 %
J. Hradec 1,7 %
Písek 2,1 %
Prachatice 2,0 %
Strakonice 2,4 %
Tábor 3,3 %
Zdroj: ČSÚ

Na konci minulého měsíce nabízely jihočeské úřady práce celkem 20 572 volných pracovních míst. Meziročně se jejich počet navýšil o téměř 15 procent. 

„Zaměstnavatelé mají zájem o dělníky výstavby budov, montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, uklízeče nebo pomocníky ve výrobě a řidiče nákladních automobilů,“ shrnula tisková mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Přes pobočky Úřadu práce hledalo na konci září práci bezmála 12 tisíc Jihočechů, což je o přibližně 400 méně než v srpnu. „Pokles počtu uchazečů o zaměstnání evidovaly všechny okresy kraje s výjimkou Písecka a Táborska,“ zmínila Kubíková.

Na jedno volné pracovní místo připadalo na jihu Čech 0,6 uchažeče, což je pátá nejnižší hodnota v republice. 

„Mezi uchazeči o zaměstnání převládali na konci září lidé ve věku 55 až 59 let, bylo to 1 763 osob. Na celkovém počtu uchazečů se podíleli 15 procenty. Naopak ve věkové skupině do 19 let bylo osob hledajících zaměstnání nejméně a to 568. Průměrný věk uchazečů byl 42,7 let,“ přidala Kubíková. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky okres Jindřichův Hradec, Český statistický úřad, Česko, Úřad práce České republiky, povolání, České Budějovice, Jihočeský kraj, Moravskoslezský kraj, Pardubický kraj, Kateřina Beránková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jindřichohradecku je druhý nejnižší podíl lidí bez práce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.