Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do karantény musely desítky tříd. Další budou přibývat, říká krajská hygienička

Podzim a konec testování ve školách. To jsou hlavní důvody nárůstu povrzených případů onemocnění covid-19 na jihu Čech. V rozhovoru pro Budějckou Drbnu to uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Na jihu Čech jsme tento týden překročili hranici jednoho tisíce aktivně nemocných. Co pro vás tento údaj znamená?
Samozřejmě vnímáme, že jsou čísla za poslední dny a týdny vyšší než v době letních prázdnin. Máme za sebou týdny, kdy jsme hlásili v průměru čtyři případy denně, minulý týden to bylo 72 a v tom současném se číslo určitě ještě zvedne. Osobně jsem očekávala, že dojde k nárůstu, a to ze dvou důvodů. Jeden z nich je podzimní období, kdy je zvýšený výskyt akutních respiračních nákaz. Kromě toho vidím jako druhý důvod to, že se přestalo testovat ve školách. Díky tomu jsme totiž včas zachytili pozitivní děti, které pak nešířily infekci v kolektivu a doma.

Můžete denní nárůst srovnat s loňským podzimem?
V 39. kalendářním týdnu loni jsme hlásili v průměru 100 případů denně, letos to bylo 50. V dalším týdnu to bylo 118 a letos 72. Když se přesuneme do toho stávajícího 41. týdne, tak jsme loni hlásili 256 případů. Letošní údaj zatím nevíme. Ale důležitější je struktura nemocných, kde nyní převládají děti a aktivní dospělí, u nichž jsou průběhy onemocnění lehčí, ne starší a rizikové osoby.

Dá se předpokládat, že to číslo nebude tak vysoké jako před rokem?
Nemyslím si, že bude hodnota tak vysoká. Už teď ale vidíme, že se to číslo bude pohybovat okolo stovky. Je třeba říct, že nesledujeme jen jeden ukazatel, monitorujeme i například těžké průběhy či úmrtnost. Vidíme, že tyto statistiky jsou nyní na nižších číslech. Důvodem je vysoká proočkovanost.

Údaje platné k 13. říjnu 2021 (17:00)

„Za úterý a středu přibylo v kraji 200 případů Covid-19. Evidováno je 101 300 potvrzených onemocnění.  Z toho 98 289 je vyléčených, dnes přibylo 40 vyléčených. Hlášena byla dvě úmrtí s Covid-19, kumulativně je v kraji potvrzeno 1 802 úmrtí. Počet aktivních případů vzrostl o 158 na 1209. Laboratoře přijaly k PCR vyšetření 811 vzorků, počet karantén vzrostl o 360 na 2 492.“

Zdroj: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje

Můžete vyjmenovat místa, kde se nemoc nejvíce přenáší?
Teď vidíme, že zhruba čtvrtina hlášených případů, aktuálně třeba nyní ze středy 13. října jde ze škol. Pak můžeme z našich dat obecně říct, kde je největší riziko. Jsou to jednoznačně rodiny, již zmíněné školy a místa, kde je velká koncentrace lidí a nedodržují se tam protiepidemická opatření. V jednotlivých případech jsou to pak sociální služby, zdravotnická zařízení či bary. I ve firmách je sice vysoká koncentrace lidí, ale ty se od začátku chovají zodpovědně, řada z nich testuje i nadále.

Řešili jste v posledních dnech a týdnech karantény pro jednotlivé třídy?
Ano, v tuto chvíli evidujeme celkem 51 škol,  kam byla zavlečena infekce. Další budou pravděpodobně přibývat. Rozhodně vidíme urychlení tohoto trendu kvůli tomu, že se přestalo testovat.

V minulosti se na jihu Čech hodně mluvilo o pendlerech. Víte o tom, že by tito lidé i nadále „přiváželi“ onemocnění kvůli dojíždění za prací do Rakouska či Německa?
Pendleři jsou příkladem, jak může zafungovat správně protiepidemické opatření. V minulosti v této skupině rostla nákaza, protože se pendleři netestovali, a zároveň nebyli naočkovaní. To teď neplatí. Pendleři proto už nejsou významným rizikem, importovaná onemocnění nyní registrujeme jen výjimečně.

Jak by měli Jihočeši vnímat stávající situaci?
Určitě bych chtěla vyzvat ty, kteří tak ještě neučinili, aby se nechali naočkovat. Vidíme, že účinnost očkování se jednoznačně prokázala. Kdybychom neměli očkování, byli bychom dnes ve vysokých číslech. Nejvíce se bojíme o ty, u nichž může mít onemocnění vážné následky. Očkování chrání nejen jednotlivce, ale je to důležité i pro okolí každého z nás. Zároveň bych ráda apelovala na selský rozum a používání ochranných prostředků, tedy nošení respirátorů, užívání dezinfekce, ale souvisí s tím i větrání místností, rozestupy a podobně. A to bude platit i pro další respirační onemocnění, jejichž nástup musíme s podzimem očekávat. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČSSD Jihočeský kraj

Štítky nemoc, karanténa, Česko, COVID-19, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, Kvetoslava Kotrbová, Drbna.cz, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivana Nováková

Hlavně je to tím, že lidé nedodržují nařízená opatření - ve veřejné dopravě jezdí polovina cestujících bez zakrytých dých.cest a nic se neděje. V obchodech se potulují nakupující s repirátory na bradě (má respirátor? Má tak co?) nebo zcela bez respirátorů. V malých prodejnách to lidé nedodržují už od léta. V restauracích se shlukují po 20 - 50 lidech, žádné odstupy. Ve školách se po chodbách potulují žáci bez respirátorů - co jim se může asi tak stát? A my se divíme, když ať je člověk zodpovědný a dodržuje nařízení nebo ať je to lempl co je nedodržuje, je na tom stejně. Pokutu nedostal ještě žádný - ve veřejné dopravě už ani nezní hlášení o nutnosti dodržovat pravidla. .............před volbami se o tom nesmělo mluvit a teď raději opatrně, abychom voliče nenaštvali příliš brzo po volbách. O zdraví lidí nejde - jde o jejich "jméno".

Úterý, 19. října 2021, 15:19Odpovědět

Do karantény musely desítky tříd. Další budou přibývat, říká krajská hygienička  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.