Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prodej dálničních známek na hraničním přechodu využívá neznalosti cizinců. Nejsme žádní podvodníci, brání se společnost

, aktualizováno 20. října 2021, 12:04

Pokud přijedete jako turista do Česka přes hraniční přechod v Dolním Dvořišti a v Rozvadově, a zakoupíte si ihned na místě také dálniční známku, s největší pravděpodobností za ni zaplatíte mnohem více, než je její standardní cena. Důvod? Prodejny, které využívají neznalosti cizinců. Kromě prodeje známek jim totiž za velmi nevýhodný kurz vymění eura za české koruny. Spolu s manipulačním poplatkem se tak může cena desetidenní známky vyšplhat až k 470 korunám.

Na celý problém upozornili novináři Janek Rubeš a Honza Mikulka na svém youtubovém kanále Kluci z Prahy, kde se zabývají především podvody na turisty v hlavním městě. Tentokrát se ale zaměřili na ty, kteří přijedou do České republiky přes rakouské nebo německé hranice.

Tady na ně totiž čeká past v podobě předražené dálniční známky. Jak je to možné? I přesto, že je cena dálničních známek pevně stanovená a nesmí být ze zákona nijak upravována, některé firmy přišly na to, jak na neznalosti turistů vydělat.

Prodejna a směnárna v jednom

Společnost To & Mi vlastní na hraničních přechodech v Dolním Dvořišti nebo na Rozvadově prodejny, kde mohou turisté dálniční známky zakoupit. Musí je ale koupit za české koruny a nemohou platit kartou. „Trik je v tom, že cizinec si dálniční známku může koupit jen za české koruny, musí tedy nejdřív směnit eura v kurzu 18,42 korun za jedno euro, a ještě k tomu musí zaplatit 30 korun poplatek za “zpracování” (naťukání RZ do počítače). Asi netřeba dodávat, že tyto provozovny neakceptují platební karty,“ vysvětluje celý princip novinář Janek Rubeš.

Pokud si tedy turista, který neví, že si dálniční známku v Česku může zakoupit i online, koupí známku ve zmiňovaných prodejnách společnosti To & Mi, zaplatí za desetidenní kupón místo standardních 310 korun 472 korun.

Turisté si přitom dálniční známku mohou zakoupit i přes oficiální platební automat, který se sice na obou přechodech nachází, v Dolním Dvořišti byl ale v době natáčení reportáže nefunkční, na Rozvadově ho musí turisté složitě hledat až na konci parkoviště. První možnost, kterou tedy turisté k zakoupení kupónu mají, je v prodejnách společnosti To & Mi.

Redakce Budějcké Drbny společnost kontaktovala s žádostí a vyjádření k celé situaci. Jednatel a výkonný ředitel společnosti Milan Švajcr se proti zveřejněnému videu ohradil. „Neprovozujeme žádný podvod s dálničními známkami, jak tvrdí autoři uvedeného videa, ale naopak legálně a legitimně nabízíme a realizujeme službu zákazníkům. Nařčení z podvodu se budeme bránit právní cestou,“ napsal.

Podle něj je jediným možným způsobem, kterým je společnost schopná pokrýt náklady na provozovnu v Dolním Dvořišti, zavedení manipulačních poplatků za zprostředkování prodeje e-známky a zbytek pokrýt výnosem ze směny valut. I tak podle něj celkový výsledek hospodaření společnosti v regionu vychází nula korun.

„Ano, uznávám, že když si zákazník, který z nějakého důvodu nechce koupit desetidenní e-známku on-line nebo v kioscích od CENDIS s.p​ (nikdy jsme neovlivňovali jejich umístění nebo dokonce je poškozovali, jak je nám v diskusích pod videem podsouváno) a tuto službu poptá v naší provozovně, nechá u nás navíc 30 korun. Za tento poplatek přebíráme plnou odpovědnost za chybovost, která je dle dostupných dat kolem 2 % z realizovaných transakcí na portále www.edálnice.cz a samozřejmě i odpovědnost za provedenou platbu. Pouze pokud poptává další službu v podobě směny valut, zaplatí za ní cenu dle řádně zveřejněného kurzovního lístku. Vše je v souladu s právními normami ČR označeno, zveřejněno, vykázáno, a tedy i legální a legitimní,“ dodal.

Zároveň uvedl, že je podle něj zavádějící a nesprávné podsouvat, že společnost využívá neznalosti řidičů. „Nejsme žádní podvodníci, nejsme součástí šedé zóny ekonomiky, nemáme zaměstnance na jinde běžný tzv. Schwarz systém, nemáme sídlo v daňovém ráji, nejsme zahraniční společností s odvody dividend mimo Českou republiku, neporušujeme zákony ČR a EU. Všichni motoristé mají právo volby využít naši službu nebo nikoliv,“ uzavřel své vyjádření.

Smlouva s Ředitelstvím silnic a dálnic

Zmiňovaná společnost není oficiálním prodejcem dálničních známek. Provozovny má ale na pozemcích Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), se kterým má sepsanou smlouvu, ve které je uvedeno, že je pozemek pronajímán mimo jiné za účelem prodeje dálničních známek. Mluvčí ŘSD pro Jihočeský kraj Jan Studecký na dotaz redakce, zda stát o situaci ví, odpověděl, že aktuálně probíhá revize nájemních smluv na dálničních odpočívkách na hraničních přechodech. „Samoobslužný automat na prodej dálničních známek bude samozřejmě opraven,“ dodal.

Řešení celého problému je přitom podle Rubeše velice jednoduché. „Stačilo by pouze přesunout automaty před tyto provozovny,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Janka Rubeše

Štítky dálniční známka, hraniční přechod, Honest Guide, past, Janek Rubeš, Jan Mikulka, ŘSD, dálniční poplatek, Česko, poplatek, Dolní Dvořiště, Rozvadov, Ředitelství silnic a dálnic, Evropská unie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Břetislav Doležal

Zcela normální ZLODĚJI, kurs 18,42 je to samé a podle toho vypadáme před světem...

Úterý, 19. října 2021, 21:44Odpovědět

Prodej dálničních známek na hraničním přechodu využívá neznalosti cizinců. Nejsme žádní podvodníci, brání se společnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.