Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na jejich absolventy stojí firmy na trhu práce frontu. Třeboňská střední odborná škola otevírá dveře studentům se zájmem o perspektivní obory

PR článek

Vznikla spojením čtyř škol. Obchodní akademie, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště tím však na kvalitě neztratila. Naopak. Díky sloučení získala instituce stabilitu možnost rozvoje nabídky studijních oborů. Studenti se mohou těšit z moderního zázemí a po úspěšném zakončení školy i vynikajícího uplatnění na trhu práce. Přesvědčit se o tom může každý, až do začátku zimy otevírá škola své dveře zájemcům o studium. 

Současná podoba třeboňské střední školy vznikala po přelomu milénia, kdy se postupně z ekonomických důvodů sloučily místní střední školy a učiliště s bohatou vzdělávací historií do jedné sdružující. „Naše škola je jedinečná svou oborovou různorodostí. Máme tu vedle sebe obory umělecké, ekonomické i technické,” popisuje ředitel školy Petr Káninský.

Oborová variabilita však podle Káninského nepředstavuje pro studenty žádný problém či omezení. „Naopak si myslím, že studenti to vnímají pozitivně. Díky tomu se totiž mají šanci potkávat kluci z technických oborů s převážně dívčím obsazením ekonomických oborů například na sportovních či kulturních akcích školy,” přibližuje ředitel. 

Na skláře nebo mechaniky se stojí na trhu práce fronta

OA, SOŠ a SOU Třeboň nabízí pět maturitních a pět učebních oborů. Mezi maturitní obory patří: obchodní akademie, cestovní ruch, modelářství a návrhářství oděvů, výtvarné zpracování skla a podnikání - nástavbové studium.

Mezi učební obory patří: opravář zemědělských strojů, mechanik opravář motorových vozidel, sklář - výrobce a zušlechťovatel skla, výrobce bižuterie, ošetřovatel.

Díky širokému oborovému rozkročení si navíc z nabídky studijních programů vybere téměř každý. „U většiny z našich oborů je obrovská poptávka na trhu práce. Týká se to sklářů, brusičů, modelářů, ošetřovatelů, automechaniků i opravářů zemědělských strojů. Firmy se o každého absolventa prakticky přetahují,” říká Káninský. 

U maturitních oborů je zase velmi slušná šance k přijetí k následnému studiu na některé z vysokých škol zaměřených na ekonomiku či cestovní ruch.

„A co se týče studentů uměleckých oborů, ti se pro změnu pravidelně umisťují na předních příčkách v celostátních soutěžích. Za zmínku stojí i skutečnost, že naše škola spolupracuje s módními návrháři či akademickou malířkou,” dodává ředitel.

Od Japonska po Čínu 

V průběhu studia se studenti mohou díky partnerské spolupráci a odborným exkurzím podívat i za hranice. „Nejčastěji vyjíždí studenti oboru cestovní ruch, kteří v zahraničí tráví vždy několik dní,” dává příklad ředitel školy. 

Do nejdobrodružnějších výzev se však mohou pouštět zejména studenti sklářských a uměleckých oborů. Ti mají totiž možnost výměnného pobytu na Slovensku, v Itálii, Rakousku, Německu, Japonsku nebo až v Číně. „Zkrátka nepřichází ani studenti technických oborů, kteří vyjíždí na exkurze do významných evropských automobilek,” doplňuje Káninský. 

Život na zámku

Studenti mají k dispozici sportoviště pro fotbal, florbal, squash, nohejbal, volejbal, šachy, stolní tenis, basketbal. K tomu mohou provádět cykloturistiku, střelbu ze vzduchovky, navštěvovat bazén v lázních Aurora či horolezeckou stěnu v tělocvičně školy.

Zapojit se lze také do rukodílních, gastronomických, literárních či ekologických kroužků.

Dalším životním zážitkem může být pro studenty možnost ubytování na třeboňském zámku, kde sídlí jeden ze dvou školních domovů mládeže. „Máme dvě školní budovy a dva domovy mládeže,” říká ředitel.

Studenti z budovy na Vrchlického ulici bydlí a stravují se na zámku, studenti z budovy na Táboritské ulici mají domov mládeže hned vedle školy a stravují se v jídelně přilehlé rybářské školy,” vysvětluje. 

Domovy mládeže prošly v posledních letech rekonstrukcí a nabízí tak moderní a čisté zázemí. Součástí studentských kolejí jsou i vnitřní a venkovní sportoviště, společenská místnost s fotbálkem, posilovna a počítačová místnost. Studenti mají navíc možnost vybrat si ze široké nabídky sportovních činností a zájmových kroužků. 

Přesvědčte se sami

Od začátku školního roku v září až do ledna se třeboňská škola každý měsíc na jeden den oficiálně otevře případným zájemcům o studium, kteří by si chtěli prohlédnout zázemí školy a popovídat se studenty či školními pedagogy. 

Dny otevřených dveří jsou v plánu ve čtvrtek 5. října od 8 do 16 hodin, v sobotu 11. listopadu od 9 do 15 hodin, ve čtvrtek 14. prosince od 8 do 16 hodin a ve čtvrtek 18. ledna od 8 do 16 hodin,” upřesnil ředitel. „Pokud by se tomu někomu nehodilo nebo by raději individuální prohlídku, rádi školou provedeme kdykoliv v jiné pracovní dny. Stačí zavolat,” vzkazuje ředitel na závěr.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky OA, SOŠ a SOU Třeboň, obchodní akademie, střední odborná škola, Střední odborné učiliště, dny otevřených dveří, trh práce, studium, zámek, Japonsko, Čína, Itálie, Německo, Rakousko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jejich absolventy stojí firmy na trhu práce frontu. Třeboňská střední odborná škola otevírá dveře studentům se zájmem o perspektivní obory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.