Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kvůli africkému moru prasat zvýší Vojenské lesy odlov v Boleticích

Kvůli hrozbě v podobě nákazy afrického moru prasat přijal státní podnik Vojenské lesy a statky ČR preventivní opatření. Vedení se rozhodlo navýšit odlovy černé zvěře v lokalitách, které má podnik na starosti. To se týká i vojenského újezdu Boletice na jihu Čech.

Nákaza se totiž v posledních dnech objevila v Polsku a Německu. „Podle aktuálních víkendových informací africký mor prasat (AMP), který se rozšířil v Německu a Polsku, se i nadále šíří směrem k území naší republiky. V Polsku bylo závažné onemocnění zaznamenáno jen 14 kilometrů od českých hranic,“ uvedl tiskový mluvčí Vojenských lesů a statků ČR (VLS) Jan Sotona s odvoláním na Státní veterinární správu. 

Státní podnik Vojenské lesy proto přijal mimořádná opatření. Cílem je redukovat počty takzvané černé zvěře nejen v honitbách. „Zvýšili jsme již počátkem října plány odlovu prasat divokých ve všech lokalitách, kde hospodaříme. Zároveň jsme zaměstnancům přiznali mimořádnou odměnu za každý ulovený kus ve výši 250 korun. Jde o preventivní opatření v souvislosti s touto epidemiologickou hrozbou v okolních zemích,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.

To se týká i rozsáhlého vojenského újezdu Boletice na Českokrumlovsku o rozloze téměř 170 kilometrů čtverečních. Vojenské lesy spravují také vojenský újezd Hradiště v západních Čechách, lokality přiléhající k vojenské střelnici Jince v Brdech, výcvikový prostor Březina na Vyškovsku a vojenský újezd Libavá na Olomoucku.  

Státní podnik přijal i další opatření. „Patří mezi ně mimo jiné přísný zákaz potravin živočišného původu z problematických lokalit při zajištění stravování na akcích podniku, ale také dovoz trofejí zvěře z území, kde je podezření na výskyt AMP,“ popsal Sotona. 

Ohodnoť článek

Foto VLS, Lukáš Kovár

Štítky Boletice, les, mor, prasata, Česko, vojenský újezd, divoké prase, VLS ČR, Polsko, Německo, Státní veterinární správa České republiky, Petr Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli africkému moru prasat zvýší Vojenské lesy odlov v Boleticích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.