Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

U hranic otevřeli lékařský dům. Pro pacienty z Česka péče hrazená není

S velkou slávou se v polovině října otevřel nový zdravotní dům v rakouském Gmündu, který přímo sousedí s městem České Velenice. Pro případné klienty z Česka je tu ale jeden háček – zařízení nemá smlouvy s českými pojišťovnami.

Informaci potvrdili Budějcké Drbně zástupce zdravotnického centra i starosta Českých Velenic Jaromír Slíva (ČSSD). „Teď je situace taková, že tam péče pro české pacienty hrazená není,“ vzkázal.

Podle něj se nedošlo k dohodě se zdravotními pojišťovnami. „Jednání se vedla před koronavirem, pak se to zastavilo a teď se musí začít od začátku. Chceme u toho být, pracujeme na tom, jak péči zajistit a zafinancovat,“ reagoval Slíva.

Toho mrzí, že zatím zdravotní centrum nemůže fungovat naplno pro české občany. Využívat ho podle něj mohou alespoň pendleři. „Shánět tyto služby mimo větší města je extrémně náročné. Pokud bude přístup pojišťoven takový, že je péče dostupná na české straně, tak je to špatně. Lidé tady platí stejnou sazbu a měli by mít srovnatelně dostupnou zdravotní péči,“ uvedl Slíva.

V objektu je ortpoedie či fyzioterapie

Budějcká Drbna se obrátila i na rakouskou stranu. Vyjádření redakci poskytl Manfred Mayer, manažer zdravotnického centra. V něm je například pediatrie, ortopedie, chirurgie, neurologie, fyzioterapie či porodní asistentka. „Nyní nemáme smlouvy s českými pojišťovnami,“ odpověděl.

Zároveň popsal scénář pro případné pacienty z Českých Velenic. „Pokud by chtěli využít služeb, měli by předem požádat o vrácení peněz pomocí formuláře E112 u českých zdravotních pojišťoven. V našem centru dostávají pacienti potřebné rady. V projektu Healthacross for future, který jsme dokončili, vznikly zjednodušené fakturační kanály. Kvůli pandemii se ale zatím nepodařilo je aplikovat u odpovědných úřadů či pojišťoven,“ popsal Mayer.

Budějcká Drbna se dotazovala Všeobecné zdravotní pojišťovny na to, zda se jednalo nebo jedná o případné dohodě s nově otevřeným zařízením. „Pojištěncům VZP ČR je v rámci poskytnuté a uhrazené péče na klinice Landesklinikum Gmünd refundována náhrada nákladů vynaložených na tyto služby v souladu se zákonem,“ vzkázala tisková mluvčí Viktorie Plívová. Řeč je o klinice, ne nově otevřeném lékařském domě. 

Vyjádření k věci poskytla i bývalá hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD). „Zabývali jsme se tím, jak lidem v těchto regionech poskytnout zdravotní péči. Existují sice mezinárodní úmluvy pro neodkladnou péči, nicméně pro tu odkladnou stále chybí. Historicky to mimochodem stále funguje v nemocnici ve Gmündu. V případě toho nového zařízení i ostatních v jiných městech bude nutné tohle téma řešit, není to otázka krajská, ale řešit se musí na celostátní a mezinárodní úrovni,“ zmínila.

Její slova ještě doplnil Petr Studenovský, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Jihočeského kraje. Úřad podle něj provedl analýzu toho, co je potřeba udělat pro to, aby bylo poskytování péče bezproblémové. „Zabývali jsme se nejrůznějšími možnostmi. Podklady mají k dispozici ministerstvo zdravotnictví i pojišťovny. Teď se to musí řešit na celostátní úrovni,“ popsal a doplnil, že v případě nového zařízení v Gmündu musí Češi platit nebo mít souhlas pojišťovny. Reakci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se redakci nepodařilo získat. V případě odpovědi ji Budějcká Drbna doplní. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Twitter: Czech Embassy Vienna

Štítky gmund, zdravotní střediško, hranice, české velenice, jihočeský kraj, zdravotnictví, dům, Česko, pacient, Schwäbisch Gmünd, Jaromír Slíva, ČSSD, Adam Vojtěch, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U hranic otevřeli lékařský dům. Pro pacienty z Česka péče hrazená není  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.