Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Každý na lekci přichází s jiným příběhem, říká majitelka studia Bikram Yoga

PR článek

Českobudějovické studio Bikram Yoga nabízí lekce dynamického pohybu ve 42 stupních Celsia už deset let. Podstatu horké jógy i její léčivé účinky popisuje majitelka studia Lea Čutková.

Sál, kde se Bikram jóga praktikuje, je vyhřátý na teplotu 42 stupňů. Nepřináší cvičení v tak vysoké teplotě rizika?
Jedná se o teplotu, která je jen o něco vyšší, než je naše vnitřní teplota v těle. Je vědecky ověřené, že člověk může při 42 stupních normálně fungovat i cvičit na maximum. Teplota v sále má spolu s vyšší vzdušnou vlhkostí kopírovat klima v Indii, odkud jóga prapůvodně pochází.

Jaké faktory můžou ovlivňovat průběh lekce? Může cvičící podpořit svůj výkon správnou přípravou?
Velice důležitý je dostatečný pitný režim, který by se měl dodržovat v průběhu celého dne. Velký vliv má i jídlo. Lidé by neměli jíst těsně před lekcí. Je dobré dát si nějakou lehkou svačinu dvě hodiny před cvičením na doplnění energie. Záleží i na psychické pohodě cvičícího. Každá lekce, i když se vždy cvičí stejné polohy, je jiná. Pokud v sobě budete řešit nějaký problém, lekce bude těžší. Naopak v dobré náladě to jde jedna báseň. Pokaždé je člověk nastavený trochu jinak a řeší v životě jiné věci. Tím, že se chvíli soustředíte na sebe a přicházíte na jiné myšlenky, se následně rozmělní i starosti. Je to vlastně určitá forma meditace.

První lekce bývá nejnáročnější

Bikram jóga je velmi dynamická. Může ji praktikovat i člověk, který nemá s jógou žádné zkušenosti?
Někdo se bojí přijít, protože není tak flexibilní a myslí si, že nezvládne některé polohy. Je potřeba říct, že při lekci vás nikdo kromě instruktora nesleduje. Všichni se soustředí jen na svůj výkon a nemají čas studovat jak kdo cvičí. Každý navíc přichází na lekci s jiným příběhem a možnostmi. První lekce bývá nejnáročnější. Je to krok do neznáma. Nevíte do čeho jdete, jaká pozice bude následovat, ani kdy bude konec. Podruhé už polohy znáte a víte, jak jdou za sebou a rychleji to ubíhá. Myslím, že začátečníka nejvíce šokuje to, že instruktor nepředcvičuje, ale celých 90 minut v kuse mluví. Kdyby ale dělal větší prodlevy, klient by měl víc času zkoumat prostředí nebo přemýšlet nad tím, jestli mu je horko. Sál je záměrně zařízený minimalisticky, aby se předešlo rušivým elementům.

Kdo Bikram jógu nejčastěji praktikuje?
Stále chodí více žen, ale mezi klienty máme i mnoho mužů. Panuje předsudek, že jóga je pro holky, které sedí v tureckém sedu a meditují. Po příchodu do našeho studia ale čím dál více mužů zjišťuje, že jóga může být dynamická a rozhodně ne nudná. Chodí k nám cvičit i vrcholoví sportovci. Například olympionik Karel Lavický zařazuje Bikram jógu do své závodí předpřípravy.

Pozitivní účinky

Je vhodné zařadit Bikram jógu jako součást rehabilitace po úrazu?
Bikram jóga může rehabilitaci pomoct díky teplu, které prohřeje celé tělo. Například můj manžel musel kvůli vyhřezlé ploténce skončit s vrcholovým sportem, ale díky Bikram józe může pokračovat ve sportování bez nutné operace, která hrozila. Díky správnému praktikování se dá vylepšit zdravotní stav i předejít zraněním. Každý cvičící by měl o svém zdravotním stavu informovat před lekcí instruktora, aby mohl pozice případně upravit.

Jaké další benefity Bikram jóga přináší?
Pravidelným praktikováním Bikram jógy posílíte svou imunitu a krevní oběh, zvýšíte svou psychickou odolnost i energii. Zlepší se celková rovnováha, pročistí lymfatický systém a stabilizuje hormonální hladina. Díky pocení se navíc z těla vyplavují toxiny, což vede k čistější pleti.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky bikram, jóga, zdraví, cvičení, studium, Indie, Karel Lavický, Bikram yoga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každý na lekci přichází s jiným příběhem, říká majitelka studia Bikram Yoga  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.