Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Průmyslový park u D3 nemá významný vliv na životní prostředí, rozhodl úřad. Obec se odvolá

Průmyslový park, kde mají být mimo jiné tři haly, plánuje investor u dálnice D3 nedaleko obce Chotoviny. Krajský úřad v říjnu rozhodl, že záměr nemá významný vliv na životní prostředí a nebude posuzován podle zákona. Obec ale připravuje odvolání, potvrdil Budějcké Drbně starosta.

Vyjádření má několik stran a reaguje na nejrůznější připomínky. V jeho závěru stojí, že podle krajského úřadu záměr nemá významný negativní vliv na životní prostředí a nebude posuzován podle zákona. „Z provedeného vyhodnocení vlivů záměru na životní prostředí je zřejmé, že z hlediska významnosti jednotlivých identifikovaných vlivů je provoz záměru možný a při respektování doporučených opatření neznamená významné ovlivnění hodnocených složek životního prostředí,“ shrnuje v dokumentu Zdeněk Klimeš, vedoucí odboru životního prostředí, zemědělství a lesnictví. 

V materiálu jsou i námitky některých obyvatel. Ti si stěžují na zásah do krajiny, nedostatek pracovníků v regionu a možné komplikace spojené s dopravou a dopravní infrastrukturou. Jeden z dopisů od veřejnosti zmiňuje i plánovaný nepřetržitý provoz areálu. Ten má vzniknout u sjezdu z dálnice D3 směrem k vesnici Liderovice. Obec Chotoviny se nachází na druhé straně dálnice. 

Obec zajímá, kdo bude haly využívat

„Myslím si, že to je velmi dobře zvolená lokalita oproti jiným obcím ve zbytku republiky. Místo je napojené na silnici 1. třídy i dálnici D3. Umístěním záměr nezatíží obec dopravou, hlukem ani emisemi,“ sdělil v září člen představenstva společnosti RotaGroup Josef Brejcha. Firma má na starosti projekční práce. Podle veřejně dostupných dokumentů z roku 2019 je oznamovatelem záměru společnost Accolade. Ta buduje průmyslové parky v Česku, Polsku, Německu nebo třeba na Slovensku. 

Podle Brejchy je nedávné rozhodnutí krajského úřadu jedním z povolení, které je potřeba k zahájení výstavby. „Ten proces je zdlouhavý, musíme ještě řešit například územní rozhodnutí či stavební povolení,“ reagoval. Právě územní rozhodnutí je podle něj důležité pro budoucí využívání jednotlivých hal. 

Průmyslový park

V areálu vznikne také parkoviště pro 227 osobních a 12 nákladních automobilů. Celková plocha je 67 tisíc metrů čtverečních. Zastavěná plocha má zabrat 23 tisí metrů čtverečních a zhruba stejný podíl má tvořit i zeleň.

„Jeho získání může v Česku trvat jeden rok až osm let. My jsme v úzkém kontaktu s obcí. Původně tam měla vzniknout jedna velká hala, ale na žádost obce se plán změnil. Nová podoba dává šanci i místním firmám,“ zmínil.

Pro starostu Chotovin Zdeňka Turka je důležité vědět, že záměr nebude škodit životnímu prostředí či místním. „My jsme se vyjádřili tak, že chceme posouzení dle zákona, abychom měli jistotu, že nedojde například ke zhoršení životního prostředí. Krajský úřad nám nevyhověl, proto ted připravujeme odvolání proti tomu poslednímu rozhodnutí,“ upozornil. 

Záměr je podle něj poměrně rozsáhlý a okolí už nyní významně mění nejen výstavba dálnice D3. „Lidé o tom záměru ví. Jsou na to různé názory a těžko říct, jaký postoj převládá. Samozřejmě potřebujeme, aby se obec rozvíjela. Územní plán to ostatně povoluje. Chceme mít ale jistotu, že záměr nebude škodit. Zároveň bychom byli rádi, kdyby zaznělo něco konkrétnějšího k využívání,“ sdělil starosta s tím, že se zatím mluví pouze o lehkém průmyslu. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky průmyslová zóna, Chotoviny, dálnice, D3, jižní čechy, rozhodnutí, krajský úřad, životní prostředí, Drbna.cz, Zdeněk Klimeš, Česko, Accolade, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průmyslový park u D3 nemá významný vliv na životní prostředí, rozhodl úřad. Obec se odvolá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.