Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Arpida chystá stavbu nového areálu. Část peněz chce získat ze sbírky

Arpida+ campus životních příležitostí. Tak se jmenuje projekt, který připravuje Centrum Arpida, a který má pomáhat dospělým lidem s tělesným a kombinovaným postižením navázat na vzdělání, vědomosti a dovednosti získané i během školní docházky. Nový areál by měl stát v roce 2023. Část peněz chce centrum získat pomocí sbírky.

„Děti, které k nám začaly před lety chodit, již dospěly a pouze některým se podařilo využít svou příležitost a integrovat se. Jsme přesvědčeni, že každý z těchto lidí má před sebou svou příležitost žít samostatný život a být užitečný. Abychom mohli nabídnout vizi a potřebné služby, udělali jsme si analýzu a průzkum potřeb. Dominantní byla potřeba prostoru,“ vysvětluje ředitel centra Marek Wohlgemuth důvody vzniku celého projektu.

Komplex, který chce Arpida vytvořit, by měl umožnit osoby s tělesným a kombinovaným postižením podporovat v krocích k co možná nejvíce samostatnému životu a uplatnění. Má jít o několik budov s prostorem pro služby denního stacionáře, sociálně terapeutických dílen, sociální rehabilitaci, pracovní rehabilitaci, fyzioterapii, ergoterapii, jídelnu s výdejnou, vodoléčbu, snoezelen a administrativní a technické zázemí. „Předpokládáme, že projekt po úplném dokončení může nabídnout své služby až 70 lidem s tělesným a kombinovaným postižením,“ uvedl ředitel centra.

Na projekt získalo centrum dotaci 51 milionů korun. O podpoře jedná také s Jihočeským krajem a městem České Budějovice. „Nikdo z nás neví, kdy bude služby Arpidy potřebovat. Stačí zlomek vteřiny a naše životy se mohou naprosto změnit. Proto je důležité podobné projekty podporovat," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Na realizaci první etapy bude muset centrum zhruba 25 milionů korun dofinancovat z vlastních zdrojů. S tím by měla pomoct kampaň a veřejná sbírka, která má být jednou z největších v republice. „Sbírku bude podporovat a propagovat celorepubliková benefiční kampaň. Její součástí bude medializace problematiky zařazování dospělých lidí s postižením do běžného života a několik dalších souběžných akcí, které budou končit symbolicky na Štědrý den,“ popsal Wohlgemuth.

Vše se bude sbíhat na speciálním webu www.arpidaplus.cz, kde mohou lidé stavbu podpořit. Na podporu projektu vznikla píseň Papírový lodě, kterou napsal Robin Král a zpívají v ní například Tomáš Klus, Kateřina Marie Tichá, Pokáč nebo patron Arpidy Jiří Mádl. Těsně před Vánoci se ve speciálních dresech odehraje také charitativní utkání Motoru.

Ohodnoť článek

Foto Arpida

Štítky Centrum Arpida, Arpida+, sbírka, projekt, Štědrý den, Jiří Mádl, Tomáš Klus, Martin Kuba, Kateřina Marie Tichá, ODS, peníze, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arpida chystá stavbu nového areálu. Část peněz chce získat ze sbírky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.