Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nová rozhledna u Horní Plané nabízí výhled na šumavské vrcholky

Šestatřicet metrů nad zemí se u Horní Plané tyčí nová rozhledna, ze které mohou lidé vidět ty nejznámější šumavské vrcholky. Svým tvarem připomíná karafu na vodu. Má totiž poukazovat na legendu, podle které byl na tomto místě objeven pramen zázračné vody, a také na zdejší sklářskou tradici.

Plány na vybudování rozhledny začaly už v roce 2012. V té době se ještě uvažovalo nad tím, že bude rozhledna dřevěná. „To se ukázalo jako problematické, protože dřevo potřebuje v našich povětrnostních podmínkách poměrně náročnou údržbu, tudíž převážilo rozhodnutí pro kovovou realizaci,“ vysvětluje starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

Z pěti návrhů vybralo zastupitelstvo Horní Plané jeden finální a mohlo se přistoupit k realizaci. Ta vyšla na zhruba 11,5 milionu korun. Pět milionů pokryla dotace.

Rozhledna stojí v lesoparku Adalberta Stiftera. Nedaleko ní se v minulosti nacházela jiná podobná atrakce. „Kdysi zde bývalo vyhlídkové místo s názvem paraplíčko. Byl to takový kulatý zastřešený prostor s kruhovou lavičkou. Často tam chodili lidé zřejmě po mši, protože zde se také konaly bohoslužby v nedalekém kostele. A lidé se pak odtud mohli rozhlížet do kraje," uvedl Hůlka.

Rozhledna má tři vyhlídkové plošiny, přičemž ta nejvyšší se nachází ve výšce 32 metrů. Tvarem připomíná karafu na vodu. Dle dávné legendy zde byl objevený pramen zázračné, živé vody, ale upomíná i na zdejší sklářskou tradici, která měla v regionu bohatou historii.

Vstup na rozhlednu je zdarma. „Bude z ní překrásný výhled na Lipno, "Srdce Vltavy", Boletice, Plechý, Novohradské hory či Alpy. Věřím, že se stane významným turistickým bodem a atraktivní nabídkou nejen pro turisty, ale i pro místní obyvatele,“ dodal starosta Horní Plané.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv TSL a Daniel Selucký

Štítky rozhledna, Horní Planá, Šumava, Jiří Hůlka, Adalbert Stifter, tradice, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová rozhledna u Horní Plané nabízí výhled na šumavské vrcholky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.