Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Plasty vyrobené z odpadu výroby potravin nebo papíru? Budějcká firma je průkopníkem

PR článek

Jeden z nejrevolučnějších vynálezů lidstva – plast, je dnes přítomný všude. Kromě spousty pozitivních vlastností i zásadního přispění k ochraně životního prostředí mají však plasty dvě velké nevýhody. Nelze je biologicky rozložit, alespoň ne v rozumném čase, a vyrábějí se z fosilních paliv, neobnovitelného zdroje, který navíc při spalování uvolňuje velké množství uhlíku, a tím negativně ovlivňuje změnu klimatu. Existuje však řešení, kterému jde aktivně naproti i místní firma, Visocfan CZ.

Většina plastů se po použití zlikviduje nebo uloží na skládku a nelze je znovu využít. Recykluje se jen zlomek. Evropa recykluje 30 % plastového odpadu. 39 % se spaluje za účelem výroby energie a zbytek se ukládá na skládky. Mimo Evropu je situace ještě horší.

Problém výroby plastů z jiného než neobnovitelného zdroje – ropy, se už podařilo vyřešit. Řešením jsou biologické plasty, které se vyrábějí z biomasy: zemědělského odpadu, zbytků kuchyňských olejů, živočišného tuku, odpadů z výroby papíru atd. Jejich výroba je mnohem náročnější a také nákladnější, ale přínos udržitelnosti a snížení negativních dopadů na životní prostředí je nezanedbatelný.

Ekologicky zodpovědný Viscofan

Produkty z biologických plastů vyrábí už rok i Budějcký Viscofan, přední světový výrobce střívek a potravinářských obalů. Produktová řada EFAN představuje výrobky, u kterých se dopad na životní prostředí omezuje na minimum. Certifikovaná plastová střívka splňují jednu nebo více z následujících vlastností: mají nižší hmotnost; vyrábějí se ze surovin, které pocházejí z obnovitelných zdrojů – bioplastů – nebo z těch, které pocházejí z recyklace použitého plastu. Mají přitom stejně dobré vlastnosti jako běžná plastová střívka, s přidanou hodnotou menšího dopadu na životní prostředí. Nové produkty jsou už zákazníkům k dispozici a výzkumníci řeší, jak optimalizovat hmotnost střívka, zlepšovat vlastnosti a snižovat množství odpadu.

„Prodáváme pouze takové množství střívek, které dokážeme vyrobit z biologicky nebo chemicky recyklovaných vstupních surovin. Řídíme se pravidly stanovenými systémem ISCC (International Sustainability and Carbon Certification), což je mezinárodní systém certifikace biomasy a biopaliv,“ vysvětluje ředitel Viscofanu, Miloslav Kamiš.

Budějcký Viscofan je prvním závodem skupiny Viscofan Group a první továrnou na výrobu plastových střívek na světě, který získal certifikaci ISCC+ zaměřenou na společnosti, které se zavázaly k oběhovému hospodářství a biohospodářství.

Jaké jsou možnosti snížení dopadu na životní prostředí?

Strategii snížení dopadu plastů na životní prostředí shrnuje princip 3R (reduce – omezit, reuse – znovu použít, recycle – recyklovat). Pokud použijeme co nejmenší množství plastu, plastový výrobek dokážeme opakovaně použít nebo maximum z něj recyklovat, snižujeme uhlíkové emise, a tím i dopad na změnu klimatu, omezujeme znečištění planety i čerpání neobnovitelných zdrojů.

Viscofan se zavázal, že bude snižovat dopad plastů na životní prostředí vyvíjením produktů, které nepoužívají suroviny pocházející z ropy a zemního plynu. Nahrazuje polymery z ropy podobnými produkty vyrobenými z oleje získaného pyrolýzou použitých plastů nebo potravinářského či papírenského odpadu. Tento proces je známý jako chemická nebo také pokročilá recyklace.

Plasty vyrobené z biologických zdrojů (bionafta) nebo z chemické recyklace (pyrolýzní olej) jsou naprosto stejné jako jejich fosilní verze. Mění se však zdroj suroviny: z ropy na zemědělský odpad nebo ze zemního plynu na použitý plast.

Lze recyklovat všechny plastové výrobky?

Když se mluví o recyklaci, myslí se tím recyklace mechanická. Plastový odpad se vytřídí, promyje, rozdrtí, roztaví a pak znovu zpracuje, bez jakékoli změny molekulární struktury. Při tomto přepracování ztrácí plast část svých původních vlastností a recyklovaný materiál se už proto používá pro méně náročné aplikace. Navíc, s výjimkou PET lahví, ho nelze znovu použít tam, kde přijde do kontaktu s potravinami. V případě plastových střívek tedy nelze k výrobě nových použít mechanickou recyklaci. Brání tomu přísná potravinářská legislativa. Alternativou je právě chemická neboli pokročilá recyklace.

Proč se biologické a chemicky recyklované plasty nevyrábějí ve velkém?

Bionafta a chemická recyklace čelí třem hlavním obtížím:

1. Náklady na výrobu nafty ze zemědělského nebo plastového odpadu jsou velmi vysoké. K ekonomickému zpracování odpadu je třeba vybudovat nové závody. To vyžaduje výzkum nových materiálů a procesů, pokročilé inženýrství pro industrializaci a následně vybudování potřebné infrastruktury.

2. Množství zemědělského, a ještě víc plastového odpadu musí někdo sebrat, přepravit a zpracovat. To znamená vysoké investice a zřízení nákladné infrastruktury.

3. Výroba ze surové ropy je mnohem levnější, a zpracovatele tak významně nákladově zvýhodňuje.

V současnosti existuje malé, ale rostoucí, množství biologických polymerů, jako jsou ty, které používají ve Viscofanu, a mnohem méně jich je k dispozici z chemicky recyklovaných produktů.

„Spolupracujeme s dodavateli i zákazníky a chceme být lídry v této oblasti. Přesto nemáme dostatek materiálu, abychom mohli všechny naše výrobky vyrábět z biologických nebo chemicky recyklovaných surovin,“ komentuje trend Kamiš.

A jak plasty chrání životní prostředí?

Představte si třeba, že se všechny nápoje balí do skleněných nebo kovových nádob namísto lehkých plastových lahví. Dokážete si představit tu hmotnost? A energii potřebnou k jejich přepravě? Nebo dnešní auta. Mnoho dílů ze silného plechu nahradily tenké díly z plastů, takže mají stejné, nebo dokonce ještě lepší vlastnosti při nižší spotřebě paliva. A tak mohli bychom pokračovat dál a dál...

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Viscofan, plasty, ekologie, plast, odpad, výroba, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plasty vyrobené z odpadu výroby potravin nebo papíru? Budějcká firma je průkopníkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.