Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Organizátoři Českobudějovického adventu zvažují podání žaloby na stát. Je to úplná katastrofa, říkají

, aktualizováno 26. listopadu 2021, 11:37

Od dnešní šesté hodiny večer platí v České republice plošný zákaz konání adventních trhů. Ty českobudějovické se pořádně nestihly ani rozjet a organizátoři už je musí podle nařízení vlády zavřít. „Je to pro nás obrovské překvapení a šok. Plošný zákaz vánočních trhů je diskriminující,“ okomentovala situaci Lenka Střítecká z pořádající agentury. Spolu s dalšími provozovateli trhů zvažují podání žaloby na stát.

Advent v Budějcích začne zítra. Rozsvícení stromu i přílet anděla město zrušilo

Už zítra odstartuje na náměstí Přemysla Otakara II. Českobudějovický advent s podtextem Muzikálové Vánoce. V letošním ročníku připravili organizátoři několik novinek a nabitý kulturní program. Kvůli zhoršující se covidové situaci se ruší...

Prodejci ještě nestihli ani pořádně vybalit a mohou začít sklízet. Taková je realita vánočních trhů v celé republice poté, co včera vláda oznámila další zpřísnění opatření kvůli zhoršující se situaci s onemocněním covid-19.

V Českých Budějovicích měl začít kompletní program Českobudějovického adventu dnes. Prodejci jsou připraveni, výzdoba kompletní. Nyní je ale vše jinak. Podle organizátorů trhů jde o naprostou katastrofu.

„Včerejší zákaz pořádání adventních trhů je pro nás obrovské překvapení a šok. Vláda prohlašovala, že žádné plošné zákazy nebudou, a i když čísla stoupala nahoru nechali nás připravovat akci do poslední vteřiny, prodejce nakoupit zásoby s vírou, že je prodají a vydělají si na živobytí. Nechala nás vše postavit a rozjet a pak nám to bez záruky pokrytí ztrát zakázala, i když viděla, jak se epidemická situace zhoršuje?“ okomentovala Lenka Střítecká.

Trhy v Českých Budějovicích začaly na náměstí 19. listopadu, kulturní program měl začít 26. listopadu, kdy se mělo zároveň otevřít kluziště obklopující Samsonovu kašnu. Pořadatelé plánovali zhruba 70 uměleckých vystoupení, na trhu je 90 stánků.

Podle ní byli na zpřísnění opatření připraveni. „Očekávali jsme, že budou venku nařízené respirátory, jako je to v obchodních centrech. Byli jsme připraveni zavést povinně roušky, regulovat kapacitu, prodejci prodávat v souladu s nařízeními, byli jsme připraveni udělat i víc,“ vysvětluje.

Nařízení vydané směrem k adventním trhům je podle ní diskriminující. „Proč nemohou děti z dětského domova Žíchovec prodat své keramické výrobky, aby si na našich trzích vydělaly na vánoční dárky, jako každý rok. Proč si mohou lidé s respirátorem koupit v obchodních centrech uvnitř úplně stejný typ sortimentu a prodejci na trzích ne? Je těžké udržet emoce, když za vámi přijde prodejce se slzami v očích a prosí vás, ať ho nezavíráte, co má dělat, že zboží s manželkou nakoupili za úspory ve víře, že vydělají na živobytí. Někteří si dokonce vzali půjčku,“ dodává.

Tábor, Strakonice i Krumlov ruší část akcí. Advent v Budějovicích pokračuje

Některá jihočeská města ruší nebo omezují kvůli covidové pandemii adventní programy. Strakonické muzeum zrušilo trhy plánované na 3. až 5. prosinec, Český Krumlov zrušil program na náměstí, trh ale zachová. Tábor zrušil slavnostní rozsvícení...

Organizátoři jsou podle Střítecké připraveni společně s pořadateli vánočních trhů na Staroměstském náměstí v Praze, z Plzně, Českého Krumlova, Pardubic, Olomouce a dalších hledat cestu, jak dál. Pro ČTK uvedla, že zvažují podat žalobu na stát. „Je to úplná katastrofa, protože už máme veškeré náklady vydané, ale v tuto chvíli se nám stopnul jakýkoli zdroj příjmů. Jsme v absolutním šoku. To, že to úplně zakážou a ze dne na den, to je vrchol, pro nás je to absolutně nepřijatelné," uzavřela Lenka Střítecká.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Českobudějovický advent, advent, kultura, Vánoce, trhy, Art4promotion, České Budějovice, žaloba, katastrofa, vánoční trhy, Česko, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Kubeš

Ted tu fnukáte ale toho Bureše jste volili sami tak tu ted nefnukejte

Sobota, 27. listopadu 2021, 20:53Odpovědět

Milan Zachoval

Přeměňuje na zimní farmářské trhy a v klidu můžete fungovat

Sobota, 27. listopadu 2021, 11:36Odpovědět

Michal Redek

pověsit celou vládu za kolaboraci s cizím kapitálem a vlastizradu...

Pátek, 26. listopadu 2021, 22:12Odpovědět

Michal Redek

proč nepověsíme na šibenici pana Petra Fialu podvodníka ze SPOLU...

Pátek, 26. listopadu 2021, 22:12Odpovědět

Michal Redek

Babiš a nová vláda za to nemůže... bohužel musejí poslouchat naše věřitele ze zahraničí.... je naše blbost že dlužíme EU

Pátek, 26. listopadu 2021, 22:06Odpovědět

Michal Redek

ježíší... tak prostě jednoduše nerespektovat a prodávat dál.... vykaslat se na nějaké protiústavní nařízení

Pátek, 26. listopadu 2021, 22:04Odpovědět

Jan Richter

Může za to stát

Pátek, 26. listopadu 2021, 15:35Odpovědět

Pepík Anička

Z pronájmu stánku má firma nahrabáno.. Nic zpátky prodejcům nevrací.. Malý stánek 100.000kč a velký 150.000kč.. A ještě žebrají o peníze..

Pátek, 26. listopadu 2021, 11:27Odpovědět

howard zinn

Nepoznat Střítecké osobně, bylo by mi jich i líto.

Pátek, 26. listopadu 2021, 10:33Odpovědět

Organizátoři Českobudějovického adventu zvažují podání žaloby na stát. Je to úplná katastrofa, říkají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.