Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Advent v Budějcích začne zítra. Rozsvícení stromu i přílet anděla město zrušilo

Už zítra odstartuje na náměstí Přemysla Otakara II. Českobudějovický advent s podtextem Muzikálové Vánoce. V letošním ročníku připravili organizátoři několik novinek a nabitý kulturní program. Kvůli zhoršující se covidové situaci se ruší slavnostní rozsvícení vánočního stromu a přílet anděla.

Letošní vánoční program se ponese v duchu muzikálu. V programu je připraveno zhruba 70 umělců od zpěváků, kapel, folkloru, až po divadla. „Těšit se můžeme na Aničku Slováčkovou s kapelou, Martina Schreinera nebo třeba Muzikálové divadlo Pikl z Hluboké nad Vltavou. Chybět nebudou klasické folklorní kapely, které k programu patří,“ přiblížila za organizátory Lenka Střítecká.

Stejně jako v předchozích ročnících, i letos jsou pro návštěvníky připraveny novinky. První z nich budou dřevěné panenky v nadživotní velikosti. „Ve skladu čekaly téměř dva roky. Letos můžeme konečně mezi kašnu a kluziště umístit ručně vyráběné dřevěné panenky, které udělají vnitřek kluziště zase o něco hezčí a kouzelnější,“ popsala Střítecká.

Další novinkou bude 16 metrů vysoké vyhlídkové kolo. To podle organizátorů v posledních letech k vánočním trhům patří. „Myslíme si, že do Českých Budějovic, kde je jedno z nejkrásnějších náměstí, se tento prvek hodí a potvrzují to i reakce lidí, kteří jsou z něj nadšení,“ uvedl jednatel společnosti Art4promotion Rudolf Střítecký.

Kapacita kola je 40 lidí, tedy deset gondol po čtyřech lidech. Okružní jízda trvá podle organizátorů zhruba pět minut. Každý návštěvník si tak užije jedinečný výhled na vánoční náměstí. Kolo bude zpoplatněno, přesnou cenu ale zatím organizátoři neznají.

Návštěvníci se mohou těšit na všechny ostatní prvky, které viděli na trzích v předchozích letech. Chybět nebude Zvonička, Vyhlídková věž, Betlém nebo kluziště. Provoz kluziště začne příští týden v pátek, fungovat bude od 10 do 21 hodin.

Opatření proti koronaviru

Na kontroly bezinfekčnosti se pořadatelé nechystají. I přesto, že se v posledních dnech objevily informace, že by měl být na trhy umožněn vstup jen lidem, kteří prodělali nemoc covid-19 nebo jsou očkovaní, organizátoři podle nich nemají právo zamezit někomu vstup na náměstí.

„Českobudějovický advent probíhá na veřejném prostranství a my jsme přímo vázáni a povinni zachovat volný průchod náměstím pro pěší. Nemám tedy právo komukoliv zamezovat nebo omezovat vstup na veřejné prostranství. K dnešnímu dni s touto informací tedy budeme nějak pracovat dál, protože je v přímém rozporu s tím, co máme ve smlouvě,“ vysvětlila Střítecká. „Celé adventní městečko je ale situované v koridorech, které vedou diváky dopředu ve frontě, nedochází proto tolik ke spontánnímu míchání všech,“ dodala.

Situace se ale bohužel dotkla kulturního programu. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu a přílet anděla na náměstí, tedy akce, které v rámci adventu pořádalo město, jsou zrušeny. „Podle sdělení odboru kultury a cestovního ruchu magistrátu se slavnostní rozsvícení vánočního stromu uskuteční v sobotu 27. listopadu v podvečer, ale speciální doprovodný program město nepřipravuje. Tradiční přílet anděla v neděli 5. prosince na náměstí Přemysla Otakara II., kvůli limitům počtu účastníků, nebude,“ uvedl za město Petr Ferebauer z kanceláře primátora.

Tyto akce patřily každoročně mezi nejnavštěvovanější. Na náměstí se běžně scházely tisíce lidí. Jiné větší změny ale program podle organizátorů nepotřebuje. „Z předchozích ročníků máme zkušenost, že za standardního programu je v adventním městečku v jeden moment do tisíce lidí. Pokud nejde o nějaký rizikový program, jako bylo například rozsvícení stromečku. Jinak se tam lidé neustále mění a korzují. Tam, kde by se to mohlo kumulovat, jsme program upravili,“ sdělila Střítecká.

Českobudějovický advent potrvá až do 6. ledna. Po 23. prosinci bude adventní městečko zredukováno jen na kluziště a vnitřní okruh stánků.

Advent v dalších jihočeských městech

Adventní trhy a akce chystají i další jihočeská města. V Táboře zatím radnice s trhem počítá. „Na náměstí T. G. Masaryka bude asi šest stánků,“ uvedl mluvčí radnice Luboš Dvořák.

Český Krumlov chystá andělský průvod, betlémy i pohádky, trhy chce otevřít 26. listopadu. „Dnes máme organizační schůzku k adventu, rozhodneme (o konání) v pátek," řekla dnes ČTK mluvčí krumlovské radnice Petra Nestávalová.

Desítky akcí nabídne také Hluboká nad Vltavou, kde bude od 6. prosince slavnostně nasvícená tamní zoo. Písek vystaví po městě betlémy.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Českobudějovický advent, advent, České Budějovice, Vánoce, vánoční trhy, hudební skupina, vánoční stromek, Anna Slováčková, Martin Schreiner, Hluboká nad Vltavou, Tomáš Garrigue Masaryk, Luboš Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Advent v Budějcích začne zítra. Rozsvícení stromu i přílet anděla město zrušilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.