Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Temelín zve na návštěvu reaktorového sálu

PR článek

Navštívit reaktorový sál temelínské jaderné elektrárny, podívat se do přísně střeženého skladu jaderného paliva nebo se rozhlédnout v chladicí věži. Tuto unikátní možnost mají v rámci první skupinové virtuální prohlídky v Česku tzv. ReakTour návštěvníci Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Speciální brýle s virtuální realitou je totiž přenesou z křesla v kinosále infocentra přímo do nejstřeženějších a nejzajímavějších míst v areálu elektrárny, na která se nedostane ani řada jejích zaměstnanců. Otevřeno mají energetici i v závěru roku.

Nasadit si brýle a za několik málo okamžiků být nad jaderným reaktorem a sledovat, jak probíhá výměna jaderného paliva. Takovou možnost nově mají návštěvníci Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Přitom se kolem sebe můžou různě rozhlížet, jakoby na reaktorovém sále opravdu stáli. Někdy potkají reálné pracovníky, jindy je osloví průvodce prohlídky třeba z ochozu ve skladu čerstvého paliva. Popisuje, na co se právě dívají. „Z reakcí návštěvníků víme, že největší zážitek je návštěva vlastního areálu elektrárny včetně nejdůležitějších budov. Ve většině z nich jsme schopni provoz ukázat, ale na jaderných elektrárnách to z bezpečnostních důvodů nejde. Paradoxně je ale jejich prohlídka nejzajímavější,“ říká Kateřina Bartůšková, vedoucí Infocenter Skupiny ČEZ.

Setkají se dokonce s reálnými operátory

Vlastní virtuální prohlídka trvá necelých dvacet minut. Návštěvníci se přitom podívají do nezajímavějších míst v elektrárně. Vše začíná na recepci a průchodem přes bezpečnostní rámy. První kroky zavedou návštěvníky přímo do kontrolovaného pásma. „Ve skladu čerstvého paliva si návštěvníci mohou virtuálně sáhnout na čerstvý palivový soubor v životní velikosti. Na reaktorovém sále zase stojí přímo na zavážecím stroji a naskýtá se jim jedinečný pohled přímo do reaktoru nebo bazénu skladování použitého paliva,“ upřesňuje Petr Šuleř, vedoucí komunikace jaderných elektráren. Na lusknutí prstu svého průvodce se dostávají do dalších a dalších zajímavých míst. V závěru se pak na simulátoru setkávají s reálnými operátory.

Unikátní prohlídku si návštěvníci mohou rezervovat na telefonu 381 102 639 (8-15 hodin) nebo na www.cez.cz/infocentra. S výjimkou 24.-26.12., 31. 12. a 1.1. má Infocentrum JE Temelín otevřeno od 9 do 16 hodin. Vstup je zdarma. Během návštěvy platí současná celostátní protiepidemická opatření.

Ohodnoť článek

Štítky Temelín, prohlídka, reaktorový sál, akce, jaderná elektrárna, návštěva, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, Česko, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Temelín zve na návštěvu reaktorového sálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.