Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Látky z konopí možná chrání před infekcí koronavirem, zjistili vědci

Látky obsažené v rostlinách konopí, z nějž se získává i marihuana, možná chrání před nákazou koronavirem. Vyplývá to ze studie vědců z univerzity v americkém státě Oregon. Podle nich se dva nepsychotropní kanabinoidy vážou na spike protein viru SARS-CoV-2, a brání mu tak proniknout do buňky. Napsal o tom server Independent.

„Tyto kanabinoidní kyseliny se hojně vyskytují jak v konopí, tak v konopných extraktech," řekl autor studie Richard van Breemen. „Nejde o látky, jež podléhají regulaci, jako je THC, které je psychotropní složkou marihuany, a pro lidi jsou zcela bezpečné. Náš výzkum ukázal, že tyto konopné sloučeniny jsou účinné u všech variant viru SARS-CoV-2," dodal.

Vědci se v rámci výzkumu snažili v rostlinné říši identifikovat látky, které by se vázaly na spike protein koronavirů, a bránily jim tak pronikat do buněk. Kromě konopí v experimentu zkoušeli i látky obsažené například v hřebíčku, smldinci chlupatém, chmelu a lékořici. Nejlépe zafungovaly dvě látky obsažené v konopí - kyselina kanabigerolová (CBGa) a kyselina kanabidiolová (CBDa).

Tyto kanabinoidy nelze do těla dostat tradičními způsoby konzumace marihuany. Je třeba je z konopí získávat odděleně, a teprve pak z nich vytvořit příslušné léčivo.

„Naše data ukazují, že CBDa a CBGa jsou účinné u obou variant koronaviru, které jsme brali v potaz. Doufáme, že to tím pádem bude platit u všech dalších existujících i budoucích variant," řekl van Breemen. V laboratořích se při experimentech používaly varianty koronaviru alfa, která se prvně objevila v Británii, a beta, která se začala poprvé šířit v Jihoafrické republice.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vědci, koronavirus, konopí, COVID-19, marihuana, Oregon, Velká Británie, Jihoafrická republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Nebude to mít za následek zpřísnění trestů za jeho pěstování?

Sobota, 15. ledna 2022, 09:53Odpovědět

Látky z konopí možná chrání před infekcí koronavirem, zjistili vědci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.