Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rekonstrukce Parku Dukelská začne v únoru. Město pokácí některé keře a stromy

Už v únoru začne v Českých Budějovicích dlouho připravovaná revitalizace Parku Dukelská. V první fázi půjde o kácení některých stromů a zeleně. V březnu by mělo město vybrat firmu, která park podle návrhu ateliéru Rusina Frei upraví. Hotovo by mělo být osm měsíců od podpisu smlouvy.

Úprava Parku Dukelská patří mezi dlouho připravované projekty města. Na jeho konci by mělo podél řeky vzniknout místo s větším množstvím zeleně, dětskými hřišti, ale hlavně zcela novým přístupem k řece. Projekt parku vytvořil architektonický ateliér Rusina Frei, který uspěl v městem vypsané soutěži.

Více stromů, dětské hřiště a přístup k vodě. Proměna Parku Dukelská se blíží

O kousek blíž k realizaci má proměna parku v Dukelské ulici. Architekti, kteří na projektu pracují, ho v předchozích dnech představili komisi pro životní prostředí. Revitalizace parku by měla proběhnout v příštím roce. Na novinky upozorňuje web...

Oficiální část prací začne na přelomu března a dubna, kdy by mělo město vybrat zhotovitele. Ještě předtím bude třeba odstranit některé stromy a keře. „Kácení je vždy citlivé téma. Proto jsme si zadali dendrologický posudek a řešili každý stávající strom. Akci je třeba udělat nyní, protože v březnu bychom se dostali do vegetační doby a s kácením by šlo začít až někdy na podzim,“ vysvětlil náměstek primátora Ivo Moravec (HOPB). „Lepší zprávou je, že v náhradní výsadbě bude více stromů než dosud,“ dodal Moravec. Zůstat by měly čtyři pětiny stávajících vzrostlých stromů. Třicet nových plánuje město do jednoho roku od kácení vysadit.

Hotovo bude ještě letos

Celková proměna parku vyjde na 30 milionů korun. Od podpisu smlouvy má zhotovitel osm měsíců na dokončení zakázky. Pokud tedy nenastanou žádné komplikace, hotovo by mělo být na konci listopadu.

Největší změnou v celém parku bude úplně nový přístup k řece. Vzniknout by zde měly pobytové schody, které vytvoří promenádu. „Parkem lidé pouze procházejí a naší ambicí je, aby se tam zastavili, relaxovali a vnímali krásu tohoto jedinečného místa v centru města,“ uvedl k proměně Moravec. Kromě toho přibudou také dvě dětská hřiště. Jedno by mělo být menší a oplocené. Dominantou druhého hřiště bude věž, která zakryje stávající objekt parovodu.

Částečně se oddělí cesta pro pěší a cyklisty. Celkově by ale mělo dojít ke zmenšení zpevněných ploch, a naopak vzroste plocha pro vsakování dešťové vody. Park dostane nové osvětlení a také mobiliář.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Rusina Frei, Město České Budějovice

Štítky Dukelská, park, Park Dukelská, revitalizace, strom, kácení, České Budějovice, Ivo Moravec, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Parku Dukelská začne v únoru. Město pokácí některé keře a stromy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.