Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Tropický ráj v únoru. Jihočeské muzeum zve na výstavu orchidejí

PR článek

Výstava orchidejí, exotických rostlin a zvířat se koná od 4. do 13. února 2022 v hlavní budově Jihočeského muzea. Otevřeno je i v pondělí 7. února, včetně všech ostatních výstav a expozic. Otevírací doba výstavy je od 9:00 do 17:30 hodin. K výstavě orchidejí obdržíte zdarma i vstupenku do stálé přírodovědné, archeologické a národopisné expozice. Každý 500. návštěvník výstavy pak obdrží jako dárek orchidej zdarma a každý 1000. návštěvník získá orchidej a reklamní balíček s pěstitelskými potřebami. Rostliny si na výstavě lze i zakoupit. Připravena je rovněž poradna pro pěstitele rostlin, vzdělávací program pro školy nebo květinový workshop pro veřejnost.

„Vystavené orchideje, masožravky, kaktusy, tilandsie a sukulenty jsou doplněny ukázkou drobných obratlovců z Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou, k vidění budou i krokodýli z Krokodýlí ZOO Protivín nebo exotičtí členovci, které zapůjčili členové Entomologického kroužku při Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Expozici doplňují rovněž vystavovatelé ze zahraničí –  Orchideen Kopf (Deggendorf, Německo) a Handlbauerorchideen (Gramastetten, Rakousko),“ přibližuje garant výstavy za Jihočeské muzeum Ladislav Černý.

První výstava orchidejí se v Jihočeském muzeu uskutečnila již v roce 2000 a jednalo se o jednu z nejkratších, ale co do návštěvnosti nejúspěšnějších výstav vůbec. Přitom se do značné míry jednalo o experiment, neboť nebyly vystavovány klasické muzejní exponáty, ale živé rostliny a živočichové. Atraktivnost námětu výstavy a nebývalý zájem návštěvníků vyústil v každoroční konání, které mimo rekonstrukce hlavní budovy Jihočeského muzea narušila jen protiepidemická opatření loňského roku.

Výstava je instalována ve třech výstavních sálech. V prvním je ukázka sušších biotopů (kaktusy, sukulenty a tilandsie) včetně obratlovců a členovců. V druhém sále, který navozuje atmosféru tropického pralesa, jsou vystaveny orchideje a masožravé rostliny, a je zde též možné zakoupit rostliny od vystavovatelů. Ve třetím, nejmenším sále, upoutají především krokodýli a drobní obratlovci. Přilehlá chodba pak návštěvníky seznámí s různorodými artefakty dovezenými vystavovateli z expedic do exotických částí světa.

Atraktivní rostliny, jimž dominují kvetoucí orchideje, kaktusy a tilandsie, jsou aranžovány nejen volně ve velkých skupinách, ale i v menších dioramatech a v nasvícených celoskleněných vitrínách. Doplněním o ukázku zástupců živočišné říše tak vzniká atraktivní celek, který návštěvníka zaujme nejenom vůní stovek květů, ale i svou pestrou paletou barev.

Návštěvníci také mohou využít odbornosti vystavovatelů a konzultovat s nimi problematiku a nejvhodnější pěstitelské postupy pro své rostliny.

Edukační oddělení Jihočeského muzea připravilo pro dětské návštěvníky a školy doprovodný vzdělávací program určený pro MŠ, ZŠ a SŠ. Žáci se dozví  zajímavosti ze života fauny a zejména flóry a v rámci programu si vyzkouší i vlastní zručnost a výtvarné nadání.

Ve spolupráci se SOŠ veterinární, mechanizační a zahradnickou a Jazykovou školou s právem státní jazykové zkoušky pořádá muzeum i květinový workshop ve čtvrtek 10. února 2022 od 16:00 do 18:00 hodin. Kapacita akce je max. 20 účastníků. Vstupné činí 400 Kč. V ceně workshopu jsou zahrnuty náklady na lektory, orchideje a veškerý výtvarný materiál. Účast na workshopu je nutné si předem zarezervovat nejpozději do pátku 4. února 2022 na recepci Jihočeského muzea, kde nahlásíte své jméno a uhradíte kurzovné. Vstupné se v případě zrušení workshopu přihlášeným účastníkům bude vracet právě na recepci muzea.

Základní vstupné na výstavu orchidejí činí 60 korun, snížené pak 30 korun. Rodinná vstupenka vyjde na 130 korun.

Více informací najdete na webu Jihočeského muzea: www.muzeumcb.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihočeské muzeum, výstava, orchideje, vstavačovité, muzeum, rostliny, kaktusy, tilandsie, vstupenka, Ladislav Černý, Krokodýlí ZOO Protivín, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tropický ráj v únoru. Jihočeské muzeum zve na výstavu orchidejí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.