Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V létě jde do kin intimní portrét nejlepšího lezce na světě, Adama Ondry

PR článek

Adam Ondra, největší lezecká ikona současnosti, dosahuje fenomenálních sportovních výkonů. Z nemluvného introverta se stala světová sportovní hvězda a jeho touha lézt se proměnila v úkol vždy zvítězit. Režiséři Jan Šimánek a Petr Záruba začali před 3 lety natáčet dokument o Ondrově přípravě na olympiádu v Tokiu. Skrze Adamův příběh a jeho tvrdé tréninky zároveň zachytili proměnu sportovního lezení a sportu obecně a také vliv komerčního tlaku a tlaku médií i diváků toužících po show, ve kterou se lezecké závody mění. Film Adam Ondra: posunout hranice (Pushing the Limits) půjde do českých kin v létě roku 2022. Tvůrci spouští také crowdfundingovou kampaň na podporu dofinancování postprodukce dokumentu.

Ve filmu hraje zajímavou roli kontrast samoty, která provází Adama Ondru při jeho každodenním tréninku, a přírody, která jej obklopuje při lezení na skalách, s největší sportovní akcí na světě - letními olympijskými hrami. Původní sportovní heslo "není důležité zvítězit, ale zúčastnit se" tu již dávno nahradilo nové motto: "vítěz bere vše". Přesto Adam Ondra posunul hranice lezení tam, kde se to zdálo být mimo lidské možnosti. Obětoval mu doslova vše. Teď ho ale čeká zcela nová výzva – rodinný život.

„Na počátku vývoje našeho filmu jsme měli možnost strávit tři týdny studiem Adama a jeho osobního i profesního života z bezprostřední blízkosti. Společné cestování na Balkáně, Adamova celodenní dřina v dosud neobjevených skalních stěnách, doprovázená neustálou přítomností televizního štábu a fandícího davu. Kontrast hvězdné image celebrity a obyčejné, tvrdé dřiny introvertního samotáře, který do noci visí uprostřed skalní stěny a čistí si chyty na příští den. Fascinace těmito okolnostmi, stejně jako Adamovým vnitřním světem a jeho umanutostí, byla hlavní motivací k tomu, abychom se pustili se do našeho filmu, intimního portrétu, v němž bychom se dostali dál, za sice pečlivě vykonstruovaný, ale plochý mediální obraz. Při setkání s Adamem na nás udělala silný dojem jeho vazba na rodiče a především přítelkyni, dnes již manželku, Ivu. Rodiče jsou v Adamově úspěchu aktivně vepsáni od nejútlejšího dětství a s Ivou je úzce spjatý jeho život dnes. Sledování olympijských her jejíma očima bylo silným momentem natáčení. Zároveň pro nás bylo důležité neukončit film olympiádou, ale ukázat to, co následovalo po ní, i to, jak se s neúspěchem Adam vypořádal. I když jsme sami také lezci, naším cílem bylo nahlédnout Adama z nelezeckého úhlu pohledu a přiblížit ho tak i divákům, kteří se o lezení či sport obecně nezajímají a těm, kteří Adama Ondru dobře znají, nabídnout novou perspektivu,“ doplňují Jan Šimánek a Petr Záruba.

Tým

  • Režie: Jan Šimánek a Petr Záruba
  • Producent: Cinepoint
  • Koproducent: Česká televize, Jump Cut
  • Distributor v ČR: BONTONFILM

Životopisy režisérů

Jan Šimánek vystudoval fotografii na FAMU. Režíroval několik krátkých dokumentárních filmů, především z horolezeckého prostředí. Jeho filmy získaly v Česku i zahraničí mnoho ocenění: UFO Life (Cena za nejlepší dokument a Cena diváků na MFHF Teplice nad Metují 2020, cena za nejlepší dokument na Exo Echo Mountain FF 2020 v Makedonii), Od palice k vrtu (Ceny za nejlepší dokument na mezinárodních festivalech horolezeckých filmů v Krakově, Lipsku a Popradu) či Onsajt: Doug Scott. 

Petr Záruba vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy a dokumentární tvorbu na FAMU. Ve své dokumentární tvorbě se věnuje výtvarníkům (např. Adriena Šimotová či Jiří John) a tématu krajiny. Jeho celovečerním debutem je film Jan Jedlička: Stopy krajiny, který získal několik ocenění, mj. Cenu studentské poroty na MFDF Ji.hlava či Cenu Pavla Kouteckého na festivale Elbe Dock.

Film podpořili

  • Státní fond kinematografie
  • Jihomoravský filmový nadační fond
  • Creative Europe
  • MIBACT
  • Trentino Film Commission

Ohodnoť článek

Foto BONTONFILM, Jan Šimánek

Štítky film, lezec, Adam Ondra, kino, Jan Šimánek, Letní olympijské hry 2021, léto, portrét, olympijské hry, Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění, Česko, Doug Scott, Adriena Šimotová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V létě jde do kin intimní portrét nejlepšího lezce na světě, Adama Ondry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.