Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Bytů přibývá. Na Českobudějovicku se jich loni začalo stavět více než tisíc

V Jihočeském kraji loni odstartovala výstavba 2 877 bytů. Meziročně je číslo o 400 vyšší. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) úřady zkolaudovaly celkem 1 734 bytů. Nejvíce jich bylo na Českobudějovicku.

ČSÚ zveřejnil údaje rozdělené na byty zahájené a dokončené. Na jihu Čech loni odstartovala výstavba více než 2 800 bytů. Meziroční nárůst byl téměř 16 procent. Byty v rodinných domech se na celkovém čísle podílely necelou polovinou. 

„Jižní Čechy touto hodnotou v mezikrajském srovnání obsadily šestou příčku. Zahájená bytová výstavba kraje se na celorepublikovém počtu zahájených bytů podílela 6,4 procenty, což ho řadilo na pátou příčku v mezikrajském srovnání,“ zmínila Irena Votrubová z Krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

Nejvíce bytů se začalo stavět v okrese České Budějovice, kde statistici uvádí přes tisíc bytů. Více než 700 jich začalo vznikat na Českorkumlovsku. Naopak nejmenší údaj zaznamenal okres Písek s bezmála stovkou bytů.

Na Českokrumlovsku vzrostl počet dokončených bytů o téměř polovinu

„Ve čtyřech okresech Jihočeského kraje byl meziroční nárůst počtu zahájených bytů, nejvyšší na Českokrumlovsku, kde se jejich počet oproti roku 2020 téměř zdvojnásobil. Zde se více než ze dvou třetin jednalo o výstavbu bytových domů, otázkou ovšem je, zda budou byty určeny k trvalému bydlení, nebo se jedná spíše o zástavbu v rekreačních oblastech určenou především k takzvanému druhému bydlení,“ uvedla Votrubová. 

Dokončených bytů bylo loni na jihu Čech přesně 1 734, což je o 65 více než v roce předchozím. „V jižních Čechách bylo dokončeno 1 233 bytů v nových rodinných domech, přičemž meziroční nárůst činil 3,4 procenta. Zkolaudované byty tohoto typu v kraji výrazně převažovaly, jejich podíl na celkové dokončené výstavbě dosáhl téměř tří čtvrtin,“ popsala Votrubová. 

Pouze tři okresy zaznamenaly meziroční nárůst. K největšímu došlo na Českokrumlovsku. Tam počet zkolaudovaných bytů vzrostl meziročně o 43,5 procenta, celkem jich bylo 211. Na Českobudějovicku jich statistici zaznamenali přes 700. „Na okres České Budějovice připadalo více než 42 procent z celkového počtu dokončených bytů v kraji,“ dodala Votrubová. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky byty, bydlení, jižní čechy, České Budějovice, čsú, Jihočeský kraj, okres České Budějovice, Český statistický úřad, stavba, Česko, okres Český Krumlov, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bytů přibývá. Na Českobudějovicku se jich loni začalo stavět více než tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.