Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Na území Jihočeského kraje zimuje stovka orlů mořských

Na území Jihočeského kraje zimuje stovka orlů mořských. Větší část z nich tvoří mláďata, která následně odlétají hnízdit do jiných míst. Počet zimujících orlů mořských na jihu Čech v posledních letech stoupá.

„Od 70. let minulého století začala většina evropských zemí orly mořské účinně chránit. Jejich počty postupně rostly a orli se začali postupně vracet do původních hnízdišť. Pro ilustraci – první zimní sčítání na Třeboňsku se konalo v roce 1979, kolegové tu tehdy zaznamenali pouhých třináct ptáků. První orli zahnízdili na Třeboňsku po dlouhé přestávce až v roce 1985," uvedl Jiří Neudert z Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Dodal, že v současnosti zimuje na jihu Čech 89 mladých orlů a 19 dospělých jedinců, a to nejčastěji v blízkosti nezamrzlých rybníků. Zatím není znám přesný počet dravců, kteří v regionu trvale žijí. Neudert uvedl, že jen v okolí Třeboně evidují ornitologové 15 až 20 párů orla mořského. „Jedná se o lokalitu s největším výskytem v kraji. Na Třeboňsku má ideální podmínky," uvedl.

Orel mořský je podle něj vrcholový predátor, ale "relativně lenivý." „Znamená to, že jako potravu upřednostňuje mrtvé ryby a jiné zdechliny. Má v přírodě sanitární funkci. Útoky na domácí zvířata jako například slepice jsou v jeho případě hodně výjimečné. V tomto ohledu je výrazně aktivnější a nebezpečnější jestřáb," uvedl Neudert.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky příroda, orel, Jihočeský kraj, Česko, CHKO Třeboňsko, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na území Jihočeského kraje zimuje stovka orlů mořských  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.