Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Strakoničtí vojáci poprvé působili na misi jako samostatná jednotka

Vojáci strakonického 25. protiletadlového raketového pluku se poprvé účastnili zahraniční mise jako samostatná jednotka. V Litvě jich od července loňského roku do ledna působilo 130. Další část protiletadlového pluku odletěla do Pobaltí na půl roku v těchto dnech. V Litvě jsou součástí alianční mise předsunuté přítomnosti.

„Hlavním úkolem naší jednotky v Litvě bylo chránění vzdušného prostoru jako součást mezinárodního vojenského uskupení. Dalším neméně důležitým úkolem byl společný výcvik s jednotkami ostatních aliančních armád," uvedla mluvčí strakonického pluku Jana Samcová ve Strakonicích, kde vojáci, kteří se z Litvy vrátili, obdrželi pamětní medaile.

Dodala, že vojáci z protiletadlového pluku v Pobaltí nejvíce spolupracovali s armádami z Německa, Belgie, Norska, Nizozemska a Lucemburska. „Jednalo se o naši první jednotku a navazuje na ni druhá, která převzala úkol na začátku února s tím, že v Litvě bude nasazena do července," uvedla Samcová. Následně pak strakonický pluk vyšle do Pobaltí ještě třetí jednotku. Samcová uvedla, že v minulosti se strakoničtí vojáci účastnili zahraničních misí jen jako jednotlivci. „A právě v tom je akce v Litvě výjimečná, protože tam působíme jako samostatná jednotka," řekla.

Roman Dvořák, velitel jednotky, která se z Litvy vrátila, uvedl, že většinu aktivit strakoničtí vojáci měli ve výcvikovém prostoru. „Ale každý den byl jiný. Jednalo se například o střelby ze zbraní nebo výcvik taktických schopností," řekl.

Takzvaná alianční předsunutá přítomnost je jedním z hlavních výstupů Varšavského summitu z července 2016. Spočívá ve vytvoření čtyř bojových uskupení umístěných v Polsku pod vedením USA, v Litvě pod vedením Německa, v Lotyšsku pod vedením Kanady a v Estonsku pod vedením Velké Británie.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto 25. protiletadlový raketový pluk

Štítky ČR, Litva, armáda, Strakonice, Baltské státy, Německo, Norsko, Belgie, Nizozemsko, Lucembursko, USA, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci poprvé působili na misi jako samostatná jednotka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.