Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Svěrákovi představili v IGY nový film Betlémské světlo. Premiéru bude mít na začátku března

S téměř dvoutýdenním předstihem mohli lidé na konci minulého týdne shlédnout v CineStaru v budějckém IGY Centru nový film otce a syna Svěrákových Betlémské světlo. Film je natočen podle povídek Zdeňka Svěráka. Premiéra je naplánována na 10. března.

„Já mám rád, když je film veselý i smutný zároveň. A myslím si, že u tohoto filmu se to povedlo a že to bude v téhle době, kdy zažíváme válku na Ukrajině a covid, film, který bych nazval hojivý," řekl na tiskové konferenci v IGY Centru Zdeněk Svěrák.

Scénáře se ujal jeho syn Jan Svěrák, který si pro film vybral tři otcovy povídky. „Hledal jsem povídky, které budou mít postavu, která něco moc chce. A proto, aby to dostala, tak se musí nějak změnit, musí se stát nějaký zázrak, hodně tomu obětovat, tomu chtění. A tak jsem našel tyto tři povídky, ve kterých vždy někdo něco chce. A jsem zvědavý, co se stane, když se ten člověk změní a jestli bude šťastný, když to dostane,“ popsal režisér.

V Cinestaru v IGY centru se konala tisková konference k předpremiéře filmu Betlémské světlo. Zleva: Jan Svěrák, Zdeněk Svěrák, Ondřej Soukup

Zfilmované uvidí lidé povídky Fotograf, Betlémské světlo, podle kterého se film jmenuje, a Ruslan a Ludmila, která vypráví o léčiteli-automechanikovi. Tu napsal Zdeněk Svěrák podle vlastních zážitků. „Koupil jsem automobil Golf od Václava Havla a on mi řekl, že ho opravuje jeden opravář v Divoké Šárce, a že k němu mám jezdit, že je to zajímavý člověk. Já nevěděl čím, a pak jsem zjistil, že je na rozchodu s automechanictvím a bude se věnovat léčitelství. Radil mi, abych jedl dobře vypečený chleba," popsal s úsměvem Svěrák starší.

Film je o spisovateli, kterému ale nejde psaní jako dřív. V hlavě se mu hromadí povídky, které nedokončil. Jejich postavy začínají ožívat, z reálného světa ale do jejich příběhů vstupuje Svěrákova filmová manželka. Tu už počtvrté hraje Daniela Kolářová. V hlavních rolích se objeví také Vojta Kotek a Tereza Ramba. Těšit se mohou diváci i na Ondřeje Vetchého, dánskou herečku Patricii Schumann či Jitku Čvančarovou.

20 let v Českých Budějovicích

Budějovický CineStar uvede film v premiéře 10. března. V letošním roce slaví multiplexy dvacet let v Českých Budějovicích. „Covidová pauza byla dlouhá, ale teď už s optimismem hledíme dopředu a hlavně máme opět plné kino diváků všech věkových skupin. Nabídka filmových titulů je pestrá, premiéry mají konečně své pevné termíny. Zdá se, že si opravdu letošní filmový rok užijeme s velkou parádou. Což je skvělé i k tomu významnému výročí,“ popsala generální manažerka Cinestaru Svatava Kopečková.

Film Betlémské světlo patří k letošním nejočekávanějším premiérám. Kromě toho se mohou diváci v budějckém CineStaru z českých titulů těšit například na Po čem muži touží 2, film Prezidentka nebo pohádku Perinbaba a dva světy. Ze zahraničních snímků jsou podle Kopečkové nejočekávanějšími filmy Batman, Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství, další díl Mimoňů nebo pokračování úspěšného filmu Avatar. „I letos budou samozřejmě pokračovat Dámské jízdy a Dětské neděle s doprovodnými programy,“ dodala generální manažerka.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Teplý, Biograf Jan Svěrák

Štítky Betlémské světlo, předpremiéra, Zdeněk Svěrák, Jan Svěrák, IGY Centrum, Cinestar, film, povídka, ruská invaze na Ukrajinu, premiéra, Václav Havel, Jitka Čvančarová, Daniela Kolářová, Tereza Ramba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svěrákovi představili v IGY nový film Betlémské světlo. Premiéru bude mít na začátku března  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.