Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Bosch má v Budějovicích akustické komory, kde se měří hluk a fyzikální parametry výrobků. Vejde se do nich i automobil

PR článek

Testují tam své výrobky i samotné automobily. Zaměstnanci společnosti Robert Bosch mají v Českých Budějovicích k dispozici akustické komory, které nabízí unikátní prostředí pro kontrolu produktů. Kromě zajímavé práce firma nabízí i podporu při dalším vzdělávání.

Když se zavřou dveře, pocítí člověk, jak unikátní prostředí prostorná akustická komora nabízí. „V rámci firmy Robert Bosch Česká republika a možná i v rámci celého Česka je to jediné místo, kde jsou soustředěny tři akustické komory. Jedna z výhod je mimo jiné v tom, že tady můžeme testovat výrobky s reálnými nebo testovacími palivy. Nyní se nacházíme v jedinečné, takzvaně plně dozvukové komoře, která je odhlučněná také od podlahy. Úroveň pozadí zvuku je tady šest decibelů, což je výjimečná hodnota,“ vysvětluje vedoucí akustického centra Petr Bohuš.

Nyní tam zaměstnanci firmy Robert Bosch měří hodnoty nejrůznějších výrobků pro automobilový průmysl, které firma vyvíjí a vyrábí. „Testují se tady např. DNOX, což je zařízení pro redukci emisí oxidu dusíku ve výfukových plynech u dieselových motorů, čerpadlové palivové moduly i menší komponenty, jako jsou škrtící klapky, senzory nebo třeba plynové pedály. Zároveň tady měříme i celé automobily,“ uvádí Petr Bohuš. V budoucnu se tam budou testovat ve větší míře také elektromobily a jejich komponenty.

Na oddělení pracuje také Miroslava Kozlová, která díky speciálnímu softwaru vyhodnocuje výsledky měření. Do závodu přišla jako studentka na pozici zkušební inženýr do kompetenčního centra pro konektory. „Po dvou letech se otevřela pozice v akustickém centru. To pro mě bylo velmi atraktivní, a tak jsem jako zkušební inženýr přestoupila. Firma mne zároveň podpořila při studiu,“ vzpomíná.

Na oddělení pracuje také Miroslava Kozlová. 

Nyní studuje doktorský obor akustika na Fakultě elektrotechnické při ČVUT v Praze. Akustice se věnovala už při psaní bakalářské práce a obor ji zaujal. „Dlouho mne to lákalo, proto jsem byla ráda, když jsem se mohla přesunout na toto oddělení. Mým úkolem je zpracování naměřených dat. Provádím různé analýzy, k čemuž využívám speciální software. Následně ode mne odchází výstupní zprávy,“ popisuje svou práci. 

Miroslava Kozlová čerpá od firmy podporu, kterou společnost nabízí zaměstnancům, pokud si chtějí zvýšit kvalifikaci. „Zároveň mám v případě potřeby studijní volno. Podpory si vážím,“ vypráví. 

Kromě samotné práce si pochvaluje také pracovní kolektiv. Oddělení je menší, a tak se tam všichni dobře znají. „Je to pestrá a zajímavá práce. Navíc je vidět, že tady kolegy práce baví,“ dodává Miroslava Kozlová. 

Testování v akustické komoře.

Akustické komory se otevřely v roce 2019 při dokončení nového vývojového a technologického centra v areálu firmy v Českých Budějovicích. Všechny tři mají své vlastní základy a díky speciální konstrukci se eliminují nejrůznější vnější vlivy. Oddělení může díky tomu testovat s maximální přesností produkty, které Robert Bosch vyrábí, a předávat svým kolegům nejrůznější analýzy.

„Snažíme se podporovat vývojové oddělení při vývoji a optimalizaci nových výrobků, tak i závod při výrobě těch stávajících, aby naši zákazníci dostali excelentní produkty v požadované specifikaci,“ uzavírá Petr Bohuš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky bosch, České Budějovice, práce, zaměstnání, zvuk, Robert Bosch GmbH, Petr Bohuš, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bosch má v Budějovicích akustické komory, kde se měří hluk a fyzikální parametry výrobků. Vejde se do nich i automobil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.