Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Jihočeské centrum pro uprchlíky ponechá provoz od 7 do 19 hodin

Asistenční centrum pro válečné ukrajinské uprchlíky na letišti u Českých Budějovic zatím ponechá provoz pro registraci od 7 do 19 hodin. Ale v případě potřeby vykonává nutné administrativní úkony i mimo oficiální dobu. Centrum, které vzniklo na letišti v Plané u Českých Budějovicích, je otevřené nepřetržitě a uprchlíci z Ukrajiny si tam po příjezdu mohou několik hodin odpočinout a dostanou občerstvení.

„Oficiálně skutečně máme dobu pro vyřízení administrativních úkonů od 7 do 19 hodin. Ale dokážeme uprchlíky registrovat i mimo tyto hodiny, pokud na to naléhají a mají zajištěné ubytování," řekla Marta Spálenková z jihočeského krajského úřadu. Dodala, že denně asistenční centrum odbaví až pět stovek lidí prchajících z Ukrajiny.

Přes den se na tom podílí téměř pět desítek lidí, většinou z krajského úřadu, hasičského nebo policejního sboru. Pomáhají také dobrovolníci. „Velké díky všem ukrajinsky mluvícím dobrovolníkům, kteří se zapojili do fungování našeho centra pro uprchlíky. Bez nich bychom to nezvládli. Osobně můžu potvrdit, že fungují skvěle, protože kdykoli jsem tam za poslední dny vešel, hned mě někdo chytil a chtěl mě ubytovávat," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Jihočeské letiště patří Ukrajincům. Vzniklo tam zázemí pro příjem válečných uprchlíků

Desítky lůžek, dětský koutek, místo pro odpočinek a také stánky, kde jsou policisté, hasiči nebo třeba zástupce pojišťovny. To všechno vzniklo za necelých 24 hodin v areálu Jihočeského letiště České Budějovice, kam budou ode dneška přijíždět...

Ukrajinci, kteří prchají ze země kvůli válečnému konfliktu s Ruskem, si mohou na místě například vyřídit registraci, víza nebo zdravotní pojištění. Centra nabízí každý kraj. Například na Vysočině od soboty přešli na non stop provoz, kdy registrují uprchlíky nepřetržitě. Za sobotu zvládli pracovníci poskytnout administrativní úkony 501 Ukrajincům.

Některé kraje nabízejí pro uprchlíky i více než jedno asistenční centrum. Například ve Středočeském fungují dvě a v úterý otevřou třetí. „Ale pro naše potřeby jedno centrum zatím naprosto stačí. Největší nápor bývá v registračních střediscích kolem železničního koridoru z Moravy do Prahy a dále do Plzně, po němž uprchlíci do Česka přijíždějí,“ řekla Spálenková.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky ČR, Ukrajina, správa, sociální, boje, Jihočeský, uprchlík, České Budějovice, Planá, Martin Kuba, ODS, Rusko, Česko, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské centrum pro uprchlíky ponechá provoz od 7 do 19 hodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.