Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prachatice pomohou Ukrajině milionem korun, nabídnou byty, jídlo i péči o děti

Prachatice pošlou na pomoc válkou zasažené Ukrajině půl milionu korun. Dalších 500 tisíc korun vyčlenila radnice na pomoc uprchlíkům, kterou bude město poskytovat přímo. Prachatice také pozastavily partnerství s běloruským městem Rogačevo, s ohledem na proruskou účast Běloruska ve válce na Ukrajině. Ve městě jsou zatím podle radnice desítky ukrajinských uprchlíků.

„Je to reakce na naprosto bezprecedentní krok Ruské federace, kdy napadla svého souseda Ukrajinu, která čelí válečné i humanitární agresi. Denně umírají nevinní lidé. Tato agrese nemůže zůstat bez reakce. My jako město se připojujeme finančním příspěvkem na podporu uprchlíkům a organizacím, které tuto pomoc zprostředkovávají, a vypovězením smlouvy s běloruským Rogačevem," řekl starosta Martin Malý (Nezávislí) na jednání, jež dnes začalo minutou ticha za oběti války.

Prachatice pošlou 250 tisíc korun organizaci Člověk v tísni, stejně velkou částku zastupitelskému úřadu Ukrajiny v Česku. Dalších 500 tisíc korun vyhradilo město na pomoc uprchlíkům na území města. Peníze dá na nákup hygienických potřeb, jídla či na ubytovací potřeby. Prachatice vyčlenily deset svých bytů, dalších 24 lůžek v ubytovně, poskytnou i volnou část ZŠ Na Zlaté stezce. S Jihočeským krajem jedná město o tom, že by se mohly využít ubytovací kapacity centra Dřípatka, kde je 40 lůžek.

Města připravují byty pro Ukrajince. Jindřichův Hradec ukončil partnerství s Krasnoufimskem

Tábor chystá desítky bytů pro Ukrajince zasažené válkou a řeší finanční pomoc v řádech stovek tisíc korun. Podobně reagují města Písek či České Budějovice. Jindřichův Hradec chce zemi zasažené válkou poslat čtvrt milionu korun, radní zároveň...

Ukrajinští uprchlíci by se mohli stravovat ve školních jídelnách či v zařízení domu mládeže. Prachatice pomohou zájemcům z Ukrajiny také hledat práci, školy mohou zajistit péči o děti uprchlíků. Volná lůžka pro Ukrajince nabídli i soukromí vlastníci. Do pomoci se zapojil také klub seniorů.

Tábor uvolní na pomoc válkou zasaženým Ukrajincům milion korun

Pomáhat bude válkou zasažené Ukrajině také Tábor. Na pomoc uvolní milion korun. Polovinu pošle prostřednictvím organizace Člověk v tísni přímo na Ukrajinu. Druhou část použije jako pomoc pro uprchlíky, kteří přicházejí do Tábora. „Můžeme se bavit o tom, jestli je milion dost nebo málo. Ale bereme to jako symbolickou pomoc lidem, kteří ji v tuto chvíli velmi potřebují," řekl táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Podle opozičního zastupitele Václava Ebereta (KSČM) však není vhodné posílat peníze organizaci Člověk v tísni. „Pojďme pomáhat tady, pojďme ty lidi nastartovat, zaplaťme za ně například energie, kde ceny prudce stoupají," uvedl.

Rada města minulý týden schválila uvolnění 40 městských bytů pro uprchlíky z Ukrajiny. Město také zveřejňuje aktuální informace na speciálním webu. Na něm lidé zjistí třeba to, jak můžou Ukrajině pomoci.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky Ukrajina, Bělorusko, správa, boje, Prachatice, Tábor, pomoc, uprchlík, válka, ruská invaze na Ukrajinu, Člověk v tísni, Rusko, Martin Malý, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice pomohou Ukrajině milionem korun, nabídnou byty, jídlo i péči o děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.