Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Ve Slavii soutěžily kočky o tituly krásy. Chovatelé jich přivezli dvě stě

O víkendu se v hlavním sále kulturního domu Slavie v Českých Budějovicích konala mezinárodní výstava koček. Sešlo se zde okolo dvou stovek malých šelem z různých koutů Česka, ale i zahraničí. Návštěvníci mohli vidět mnoho zajímavých plemen, například neobvyklého kurilského bobtaila.

Je sobota kolem čtvrté hodiny odpoledne a v hlavním sále kulturního domu Slávie právě končí program prvního dne mezinárodní výstavy koček. Na jevišti se vyhlašují vítězové poslední kategorie. Tím se stává doslova obří mainská mývalí kočka, v tomto případě krásně zbarvený kocour. Kolem pódia stojí dav návštěvníků i ostatních vystavovatelů a všichni tleskají a fotí si majestátního kočičího šampiona.

„Jsme na takové výstavě v roli chovatelů poprvé a moc nás to baví. Dnes jsme soutěžili s našimi třemi kočkami plemene ragdoll. Sice jsme zatím nic nevyhráli, ale to nám nevadí, důležité je si zažít tu hezkou atmosféru a potkat další chovatele,“ vykládá Lucie Maderová, která spolu se svým manželem přicestovala až ze Slavkova u Brna. Naděje na úspěch však prý ještě stále mají, i když je první den výstavy už za nimi. „Ještě není všem dnům konec, zítra výstava pokračuje a mění se porota, tak třeba uspějeme. Ale i když ne, vystavování nás nadchlo, určitě v tom hodláme pokračovat,“ doplňuje svou manželku Jan Madera. Pár si před nedávnem založil svou vlastní chovatelskou stanici, která se specializuje právě na chov koček plemene ragdoll.

Po vyhlášení se vystavovatelé vracejí zpátky ke svým stanovištím. Ve velkých klecích tam na ně čeká zbytek jejich kočičího týmu. Zvířata většinou pospávají v peleších, některé kočky ale sedí a se zájmem pozorují dění okolo sebe. Návštěvníci procházejí mezi stoly a obdivují je.

„Tato výstava je určená především milovníkům koček a samozřejmě také vystavovatelům, kteří mezi sebou souteží. Chovatelé jsou tu z celého Česka, ale i ze zahraničí. Spolu s nimi přijelo zhruba dvě stě koček, tím se výstava řadí k větším svého druhu,“ popisuje jeden z organizátorů Jaroslav Kučera a dodává, že do Budějc zavítali například chovatelé ze Švýcarska, Polska, ale i sousedního Rakouska.

K vidění byl i vzácný druh kočky

Návštěvníci měli možnost vidět mnoho zajímavých plemen. „Jsou zde plemena krátkosrstá, polodlouhosrstá, dlouhosrstá, k vidění byly i zajímavé a vzácné druhy jako třeba kurilský bobtail, kterého hned poznáte tím, že mu na první pohled chybí ocas, ale samozřejmě se jedná o genetickou vlastnost. Dále tu jsou thajské, habešské nebo ruské kočky. Přijelo také spoustu maine coonů, což je velmi oblíbené plemeno obrovských koček, které klidně váží i přes deset kilo,“ vyjmenovává energicky Kučera s tím, že při soutěži porota posuzovatelů hodnotí u každého plemene jeho specifické znaky.

On sám je také úspěšným vystavovatelem, jeho ruská modrá totiž právě zvítězila v celkové kategorii best of best a stala se tak vítězem celého výstavního dne. „Hodnocení koček probíhá na základě plemenných znaků, každý druh má svůj vlastní standard a za každou část v tomto standardu je nějaké bodové ohodnocení,“ přibližuje Kučera. Existují celkem čtyři základní kategorie, ale posuzovatelé mohou udělovat body i v rámci speciálních soutěží, jakými jsou například best in show, best in variety nebo zmíněná best of best. Na tyto kategorie prý všichni chovatelé dychtivě čekají, neboť se v nich sejdou ta nejlepší zvířata napříč všemi plemeny.

Mezitím za námi vyrazí dítě, které si v náručí nese bílé kotě a nadšeně ho ukazuje Kučerovi. „Tak tady vidíte kotě thajské kočky. Do soutěže se totiž mohou přihlásit zvířata už od čtyř měsíců věku, existuje pro ně speciální kategorie do sedmi měsíců,“ komentuje organizátor.

Hojnou účast vystavovatelů podpořil i zájem veřejnosti. V průběhu celého dne do Slavie přišlo velké množství návštěvníků. Pro mnoho z nich to byla kromě pěkného zážitku i příležitost, jak se seznámit s dobrými chovateli. „Češi jsou obecně národ chovatelů, takže veškeré takové akce jsou hojně navštěvovány. Navíc pokud lidé uvažují o tom, že si pořídí kočku, je nejlepší přijít právě na podobnou akci a setkat se přímo s lidmi z chovatelské stanice. Ti jsou laikům schopni poradit a pomoci s výběrem toho správného plemene,“ nastiňuje Kučera a zároveň upozorňuje, aby si lidé při pořizování zvířete dávali velký pozor na různé pochybné chovy a především množírny. Těch je v Česku navzdory snahám o jejich potírání stále hodně. „Množírny jsou velký problém, lidé by si na to měli dávat opravdu pozor. Zvířata v takových chovech velmi trpí,“ zdůrazňuje.

Z hlavního sálu si chovatelé mezitím odnášejí poslední chlupaté soutěžící. Po náročném dni je čeká ještě přesun na hotel, vydatná večeře a poté se už jen dobře vyspat a připravit se na nedělní velké finále.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky mezinárodní, výstava, kočky, chovatel, soutěž, zvíře, Česko, kočka, České Budějovice, bobtail

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Slavii soutěžily kočky o tituly krásy. Chovatelé jich přivezli dvě stě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.