Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Navštivte s rodinou rekonstrukci bitvy u Sudoměře

PR článek

Letos uplyne 602 let od jedné z nejslavnějších bitev našich dějin. V tento den k rybníkům Markovec a Škaredý přitáhnou s vozy husité, pronásledováni křižovníky ze Strakonic a železnými pány z Písku. A vy můžete být u toho a prožít příjemný den v probouzející se jarní krajině blat a rybníků.

Diváci uvidí v sobotu 26. března 2022 opět strhující příběh, kdy Jan Žižka s hrstkou husitů slavně zvítězí nad jízdou křížovníků a katolických pánů. Rekonstrukce bitvy začínají ve 14 a 16 hodin. Celodenní program bude zahájen v 10 hodin a ve 13 hodin se můžete účastnit pietního aktu u památníku Jana Žižky. Plné vstupné 150 korun, zlevněné vstupné 80 korun, rodinná vstupenka stojí 350 korun. Dostatečné parkovací kapacity jsou zajištěny na přilehlých loukách. K místu bitvy se dostanete od silnice spojující Ražice a Sudoměř, odbočka k památníku bitvy u Sudoměře. Po hrázi rybníka Markovec přijedete až k parkovišti. Příjezdová cesta je jednosměrná.

Bohatý program pro celou rodinu

V bitvě se můžete těšit na husitské vozy a na více než 200 bojujících a obrněné jezdce. Po celý den bude probíhat zajímavý program. Krom dobového tábora a tržiště uvidíte šermířské souboje, rytíře na koních, krásné tanečnice i sokolníka. Zahraje i historická kapela. Samozřejmou součástí programu jsou i hry pro děti jako střelby ku ptáku, boj na kládě a dřevěný klikotoč. Bližší informace najdete na webových stránkách.

Památník bitvy u Sudoměře

Malá potyčka, která svým významem přesáhla pozdější bitvy mnohem větší, se odehrála 25. března 1420 v lokalitě mezi rybníky Markovec a Škaredý u Sudoměře. Dodnes ji připomíná žulový monument sochaře Emanuela Kodeta. Stavba památníku započala roku 1920 při příležitosti pětistého výročí této známé bitvy. Památník Jana Žižky u Sudoměře je realizován ze žulových kvádrů. Jeho autorem je akademický sochař Emanuel Kodet, kterému asistoval stavitel František Kulíř. Výška je impozantní, socha dosahuje totiž 16 metrů. Památník bitvy byl postaven na základě sbírek okolních obcí a měst a dokončen byl roku 1925. Přímo na pomníku se nacházejí dvě desky, které informují o vlastní bitvě a o stavbě pomníku.  Památník je celoročně volně přístupný a vede kolem něj zelená a modrá turistická značka. Parkoviště je vzdálené necelý jeden kilometr. Okolí památníku je ukázkou typické rybníkářské krajiny jižních Čech. Celý areál leží na území turistické oblasti Písecko – Blatensko – Vodňansko – Strakonicko.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Sudoměř, rybník, Jan Žižka z Trocnova, památník, Písek, Strakonice, Emanuel Kodet, rodina, rekonstrukce, Ražice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Navštivte s rodinou rekonstrukci bitvy u Sudoměře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.