Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Protivník postřelil vojáka. Jednotka aktivní zálohy ho při cvičení dostala do bezpečí

Útok, při kterém nepřítel postřelí jednoho z vojáků, procvičovala ve Vojenském újezdu Boletice strakonická jednotka aktivní zálohy. Simulace je součástí pravidelného cvičení. Zájem o aktivní zálohy se v posledních týdnech zdesetinásobil.

Skupina vojáků pomalu postupuje směrem k lesu, když se ozvou výstřely. Všichni zalehnou a palbu opětují. Jeden z nich má ale postřelenou nohu. Jednotka proto začne okamžitě spolupracovat a snaží se zraněného dostat do bezpečí.

Slyšet jsou výstřely a křik. Vojáci se i přes hlasité rány domlouvají na dalším postupu. Několikrát se ozve slovo "dým" a o pár vteřin později se mezi jednotkou a protivníkem vytvoří kouřová clona. V tu chvíli dva vojáci vyběhnou k raněnému a odvlečou ho stranou.

Střelba neustává, vojáci se rozmisťují tak, aby měli bojiště pod kontrolou. Každý ví, co má dělat. Při následném ošetření se domlouvá, kam je nutné poraněného muže odnést. Za chvilku už skupinka zvedá zraněného a z kopce ho odnáší do bezpečí.

Zatímco se jedna z žen stará o postřeleného, ostatní se rozmisťují kolem dokola, aby měli okolí pod kontrolou. „Konec,“ ozve se za pár minut. Cvičení strakonické jednotky aktivní zálohy tím končí.

Celá akce trvala zhruba půl hodinu. Před začátkem se jednotka rozdělila na protivníka a skupinu, která měla na bojiště přijít a následně se postarat o zraněného. Pro některé jde o jednu z prvních zkušeností s taktickým cvičením, proto akci pozorně sledovali profesionální vojáci a rozdávali nejrůznější rady a pokyny.

Na celou akci dohlížel také Michal Štoural, velitel strakonické jednotky aktivní zálohy. „Koná se tady vševojsková odborná příprava roty aktivních záloh, která spadá pod strakonický útvar,“ říká na úvod.

Aktivní zálohy se připravují například na ochranu a obranu objektů důležitých pro obranu státu v případě, kdy dojde k mobilizaci či operačnímu nasazení těchto jednotek.

„Výcvik máme zaměřený na taktickou, zdravotní a střeleckou přípravu,“ vysvětluje Štoural. Akce trvá několik dní, členové jednotky aktivní zálohy si za tu dobu vyzkouší hned několik náročných situací.

Vyzkouší si střelbu na pohyblivé terče

Program zahrnuje mimo jiné kurz přežití. „Během něj se naučí, jakým způsobem přežít, pokud se při bojové situaci oddělí od jednotky. Zahrnuje to základy přežití, filtraci vody, rozdělávání ohně, stavbu přístřešku a podobně,“ uvádí Štoural.

Jednotka si při výcviku vyzkouší, jaké to je strávit noc ve výšce zhruba tisíc metrů nad mořem, kde je nyní ještě sníh. Součástí programu je také teoretická část či střelba. Při ní se střílí na pohyblivé terče, kdy se mimo jiné střídají polohy.

Cvičí se také přesuny či situace spojené se záchranou zraněného vojáka, kterou mohli ve Vojenském újezdu Boletice vidět i novináři. Do ní se zapojilo 15 lidí, někteří se nemohli zapojit kvůli nemocem či pracovním povinnostem.

„Jsou tu lidé nejrůznějších profesí. Máme tu budoucího právníka, výpravčího či lidi, kteří pracují v kancelářích. Berou to jako službu vlasti, a zároveň si tady vyčistí hlavu,“ myslí si Štoural.

Jednotka odnesla raněného na určené místo a monitoruje situaci.

Náročné jsou podle něj bojové situace, fyzicky dá při nich zabrat například přeprava dospělého muže. Podle Štourala ale jednotka vše zvládá.

To potvrzuje i devětadvacetiletá Tereza Veselá, která žije v Českých Budějovicích. „Vojákem jsem se chtěla stát od malička. Mám ale dobrou práci, a tak jsou aktivní zálohy nejlepší řešení. Je tu super parta a hodně se toho tady člověk naučí. Fyzicky to náročné je, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout,“ usmívá se po cvičení, kde měla na starosti se postarat o zraněného. To se podařilo.

„Máme tu dobrou partu. Instruktoři vám všechno srozumitelně vysvětlí, informace jsou pochopitelné,“ hodnotí svou první zkušenost.

Zájem o aktivní zálohy v posledních týdnech roste. „Mohu potvrdit, že konflikt na Ukrajině zájem posílil. Od doby, kdy vypukl, se zájem o službu v aktivní záloze zdesetinásobil,“ doplňuje Jana Samcová, tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku.

Uchazeči musí nejprve vyplnit formulář, poté je čeká vyšetření v nemocnici a následují psychotesty. Potom je nutné absolvovat čtyři týdny na výcviku ve Vyškově. Když celý proces zájemce absolvuje, je zařazen ke konkrétní jednotce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Boletice, strakonice, vojáci, aktivní zálohy, reportáž, cvičení, střelba, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protivník postřelil vojáka. Jednotka aktivní zálohy ho při cvičení dostala do bezpečí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.