Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Celé Česko zasáhnou noční mrazy, dle meteorologů ohrozí kvetoucí ovocné stromy

Téměř v celé zemi se v noci na pondělí objeví mrazy, které by mohly poškodit kvetoucí ovocné stromy, hlavně meruňky, broskvoně a slivoně. Výstraha před mrazem ve vegetačním období platí od dnešních 23:00 do úterního rána. Meteorologové doporučují zemědělcům a zahrádkářům, aby kvetoucí ovocné stromy chránili před promrznutím.

Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou nejnižší noční teploty mezi jedním až minus třemi stupni Celsia, při zmenšené oblačnosti ojediněle kolem minus pěti. Podle webu Agrorisk, který spravují vědci podílející se na projektu Intersucho, bude na většině území střední riziko. Ráno v úterý už má být situace příznivější a na většině území hrozí mírné a na části území ještě střední riziko.

Meteorologové uvedli, že před mrazy lze stromy chránit lehkým postřikem porostů drobnými vodními kapičkami, zpravidla před východem slunce, když teploty klesají pod nulu. Zmínili i dýmování či zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu bezprostředně u stromů.

Jarní mrazy jsou pro pěstitele čím dál tím větší problém. Kvůli teplejším a kratším zimám posledních let stromy vykvétají dříve. Období pro vpád studeného vzduchu se tím zvětšuje, protože končí okolo poloviny května. Zvlášť na jižní Moravě se tak podle bioklimatologů stává pěstování meruněk či broskví rizikovějším podnikem. Preventivní ochrana proti mrazu je podle ovocnářů ekonomicky nevýhodná.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Český hydrometeorologický ústav, meteorologové, výstraha, mráz, ovocný strom, Česko, meruňka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celé Česko zasáhnou noční mrazy, dle meteorologů ohrozí kvetoucí ovocné stromy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.