Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zpracování a použití moderních žul se meze téměř nekladou, říká Pavel Novák z Kamenictví Jatvar

PR článek

Moderní technologie zpracování přírodního kamene umožňují, co bylo před několika desetiletími ještě nemyslitelné, a boří mýty o hrubé žule a lesklém mramoru. Opracováním lze přírodní kámen zkvalitnit nebo změnit jeho povrch. Nejen proto je přírodní kámen všestranný, nadčasový materiál s širokou škálou využití.

Kamenictví Jatvar je rodinná firma s více než 20 letou tradicí a zabývá se zpracováním přírodních žul, mramoru, pískovce a terasa včetně renovace a zakázkové výroby.

V roce 2020 získalo Kamenictví Jatvar 1. místo v soutěži Jihočeského Kraje Moneta - Živostník roku

Techniky opracování pro netradiční vzhled

Modernímu zpracování kamene se dnes už v podstatě meze nekladou. Opracováním a úpravami povrchu získá přírodní kámen nadčasový vzhled. 

Mezi techniky opracování kamene patří kartáčování, opalování, pískování nebo leštění. Změny povrchu lze dosáhnout i na CNC strojích.

"Design dnešního přírodního kamene může být díky modernímu zpracování úplně jiný než design nerostů, které byly k dostání na trhu dříve. Dnes se dá přírodní kámen dokonce obrábět na CNC strojích. Můžeme tak na něm vybrousit například vlny či reliéfy. Ale hlavně se dnes dají vytěžit materiály, které dříve vytěžit nešly, tím můžeme zákazníkovi nabídnout nové vlastnosti, jinou barvu či zajímavou kresbu,“ říká Pavel Novák z Kamenictví JATVAR.

Široké spektrum vlastností a barev

Krom tvrdé žuly nebo elegantního mramoru si zákazník může vybrat i z jiných přírodních materiálů mnoha vlastností a barevného spektra. Oblíbené jsou kvarcity, travertiny. V kombinaci s přirozenými vlastnostmi vybraného materiálu lze technikou opracování docílit mnoha efektů, jak potvrzuje Pavel Novák. „Velice zajímavým přírodním materiálem je travertin, který je také vápenec jako mramor, ale je tvrdší. Ve struktuře tohoto vápence se vyskytují dutiny a póry neboli kaverny, které se dají na povrchu zaplnit různými průhlednými nebo barevnými pryskyřicemi. Tím se vytvoří jedinečný design s tzv. 3D efektem, jež dovolí nahlédnout pod povrch nerostu."

Mezi oblíbené nerosty patří též kvarcity, které jsou také tvrdší než mramor a vyskytují se i ve světlejších barvách, než nabízí žula. Tím jsou kvarcity vhodné i pro kuchyňské desky, kde se mramor kvůli své náchylnosti nedoporučuje.  "Zákazník má tak možnost vybrat si přírodní kámen v širší paletě barev. Pokud si zákazník například přeje světlou desku nebo obklad do koupelny, má možnost skvělé alternativy,“ pokračuje Pavel Novák.

Podsvítit nebo poskládat do knihy

Elegantní řešení interiéru představují onyx nebo krystalické mramory, které lze díky moderním technologiím podsvítit. Šetrným zpracováním, mezi které se řadí i leštění, pak dosáhneme efektu, který lze poskládat do různých obrazců. "Přesně vyleštěné desky se řezají do takzvané knihy, kdy je skládáme zrcadlově k sobě. Tím vznikají netradiční obrazce vhodné k obkladům stěn. Takové kamenné desky jsou unikát, protože přesně takové už nikde jinde neexistují. " vysvětluje Pavel Novák.

Nové techniky zpracování kamene rozšiřují i oblast jeho použití. Dnes lze přírodní kámen použít velkoformátově, provrtat nebo přilepit. „Zákazník si může vybrat například kuchyňskou desku a doladit ji kuchyňskými dvířky ve stejném designu, zvolit velkoformátový obklad na stěnu, obklad koupelny nebo i dokonce kamenný nábytek. Ze zkušeností našich zákazníků víme, že například mramor působí na citlivější jedince uklidňujícím účinkem," dodává Pavel Novák.  

Nadčasový designový prvek

Nadčasovost přírodního kamene tkví nejen v jeho variabilním opracování ale i jedinečnosti každého kousku. Barevné shluky krystalů nejsou kazy, ale dílo přírody, které se víckrát neopakuje. 

Lidé by se neměli bát se přírodním kamenem obklopit. Když se kámen dobře zpracuje a barevně vkusně zkombinuje, vznikne praktický výrobek, který je zároveň nestárnoucím designovým prvkem. Protože má dnes zákazník nepřeberné množství možností realizace, chceme pochopit jeho vkus a barvocit, abychom mu mohli nabídnout řešení pro něj doslova na míru," uzavírá Pavel Novák z kamenictví JATVAR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Kamenictví Jatvar, moderní technologie zpracování kamene, přírodní kámen, Pavel Novák, žula, materiál, design, Jihočeský kraj, vzhled

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zpracování a použití moderních žul se meze téměř nekladou, říká Pavel Novák z Kamenictví Jatvar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.