Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strakonice chtějí od firmy Energo koupit teplovod a vyřešit tak spor o teplo

Strakonice chtějí od firmy Energo koupit teplovod na sídlišti Šumavská. Město tak chce vyřešit vleklý spor o dodávky tepla, který vedlo Energo se strakonickou teplárnou. Na koupi vyhradilo město i s rezervou 15 milionů korun, cena ale bude nižší. Prodej by mohl být hotový v květnu. Po jednání radních to řekl starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). Jednatel Energa Roman Němeček potvrdil, že o prodeji s městem jedná.

Teplárna loni několikrát přerušila dodávky firmě Energo, která zásobuje i přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Jeho obyvatelé tak byli opakovaně bez tepla a teplé vody. Teplárna a Energo vedou spor o platby za odběry, věc řeší soudy.

„Mezi teplárnou a panem Němečkem jsou vysoce antagonistické vztahy. Tak se rada usnesla, že by bylo nejlepší celou tu záležitost (teplovod) koupit, stejně jako chceme kupovat akcie teplárny. Stoprocentně bychom tak ovládali městské teplo Vyřeší to spor, protože dva až tři tisíce lidí nemají jistotu tepla. Nejhorší bylo, že státní orgány to vůbec neřešily," řekl starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost)

Podle materiálu, jejž dnes probrali radní, zvýší město výdaje majetkového odboru o 15 milionů korun. Radnice chce koupit teplovod včetně zařízení výměníkových stanic. „Důvodem je ukončení sporů týkajících se teplovodů a vytápění v lokalitě Šumavská," stojí v materiálu. Peníze město vezme z prostředků minulých let.

Radnice vyzvala firmu Energo, zda by technologii neprodala. „Tuto alternativu jsme v týmu dlouho zvažovali a nakonec jsme se rozhodli, že pokud budou splněné podmínky, že bychom tepelné hospodářství odprodali. O prodeji s městem intenzivně jednáme," řekl dnes jednatel Energa Roman Němeček.

Loni získalo město od Energetického regulačního úřadu (ERÚ) licenci pro svou městskou společnost TC Přádelna, která začala fungovat jako odběratel a dodavatel energií. Dodávala Energu, s nímž vede spor teplárna. Cílem bylo zajistit dodávky tepla na sídlišti Šumavská. Podle Hrdličky ale Energo neplatilo ani Přádelně. Uvedl, že městu dluží asi milion Kč.

V polovině května skončí v teplárně její generální ředitel Pavel Hřídel. Řekl, že splnil zadání dostat firmu do kladných čísel. Teplárna již vypsala výběrové řízení na jeho nástupce.

Strakonice také chtějí získat sto procent akcií v teplárně. Nejdřív chtějí koupit akcie od firmy Sev.en Energy, která drží 13 procent akcií. Potom by radnice měla přes 90 procent akcií a mohla vytěsnit drobné akcionáře.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Strakonice, teplárna, teplo, Energo, teplovod, Roman Němeček, sídliště, akcie, Energetický regulační úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice chtějí od firmy Energo koupit teplovod a vyřešit tak spor o teplo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.