Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Možné směry evropské spolupráce přiblíží na Filozofické fakultě moderovaná diskuze s odborníky

PR článek

Jak se bude Evropská unie vyvíjet v současném napjatém geopolitickém kontextu vyvolaném ruskou agresí na Ukrajině? Zvládne společně reagovat na stávající i nové výzvy, které tato bezprecedentní situace vyvolala? Bude možné naplnit ambiciózní ekologické cíle tzv. „Green Dealu“? Budou i nadále zajištěny standardy volného pohybu zboží a osob v EU? Tyto a mnoho dalších otázek budou předmětem debaty nazvané „Budoucnost Evropy“, která se uskuteční ve středu 11. 5. 2022 v 15:00 v sále P1 Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Debata s volným vstupem je určena i pro zájemce o problematiku z řad veřejnosti.

Kulatý stůl příhodně nazvaný „Budoucnost Evropy“ se bude věnovat možným směrům evropské spolupráce v současné napjaté mezinárodní situaci. Moderované diskuze se zúčastní Jana Hybášková z Ministerstva zahraničních věcí a europoslankyně v letech 2004–2009, Zuzana Fišerová z Ministerstva spravedlnosti, Jan Poruba z Ministerstva průmyslu a obchodu a Petr Janyška, velvyslanec ČR ve Francii v letech 1999–2003 a velvyslanec při UNESCO v letech 2006–2010.

Zvláštní zmocněnkyně ministra zahraničí pro instituce EU a přední česká orientalistka Jana Hybášková nastíní možné strategické směřování Evropské unie, která během ruské agrese na Ukrajině projevuje až nečekanou soudržnost a vůli pozitivně ovlivňovat světovou geopolitickou scénu. Specialistka na mezinárodní právo soukromé a romanistka Zuzana Fišerová pak odkryje různé otázky spojené s volným pohybem a migrací osob v rámci EU, včetně uznávání stejnopohlavních svazků či rodičovství, ale také otázky justiční spolupráce s Ukrajinou či Ruskem. Právník a politolog Jan Poruba se podělí o zkušenosti s praktickým fungováním vnitřního trhu, který se má dočkat „ozelenění“ s plánovaným Green Dealem, i když současná válka na Ukrajině vnesla i do této oblasti nové neznámé, zvláště na poli energetické politiky. Zkušený diplomat, novinář a překladatel Petr Janyška na debatě přiblíží pozici Francie v čele se znovuzvoleným prezidentem Emmanuelem Macronem k evropské integraci a porovná ji s českým přístupem, přičemž se nevyhne ani srovnání postoje obou zemí ke konfliktu na Ukrajině.

„U příležitosti francouzského předsednictví v Radě EU a nadcházejícího předsednictví ČR chceme podnítit diskuzi o tom, jak by mohla vypadat budoucnost Evropy,“ vysvětluje Ivo Petrů, prezident pořádajícího spolku Alliance française Jižní Čechy a pedagog na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity. „Jsme velice rádi, že pozvání do debaty přijali tak významní hosté. Lze očekávat, že celá akce bude pro všechny zúčastněné v mnoha směrech přínosná.“ Dalšími pořadateli moderované diskuze jsou informační středisko Eurocentrum a Europe Direct.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihočeská univerzita, Filosofická fakulta, evropská spolupráce, Evropská unie, Ukrajina, Evropa, Filozofická fakulta Jihočeské univerzity, Zelená dohoda pro Evropu, České Budějovice, Jana Hybášková, Petr Janyška, Francie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Možné směry evropské spolupráce přiblíží na Filozofické fakultě moderovaná diskuze s odborníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.