Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Před téměř 80 lety zničili nacisté synagogu v Českých Budějovicích. Jak zemřel muž, který demolici nařídil?

Nejasné okolnosti doprovází smrt Friedricha Davida. Bývalý českobudějovický vládní komisař, který nařídil zničení synagogy, zemřel na den přesně před 77 lety. Není jasné, zda byl zavražděn, nebo si vzal život sám. Od demolice synagogy letos uplyne 80 let.

Friedrich David se narodil v roce 1900 v Českých Budějovicích. Podle Encyklopedie Českých Budějovice vedl ve 30. letech tiskárnu Moldavia, což byl podnik, který vydával německy psané knihy a noviny. V roce 1937 byl zvolen za Sudetendeutsche Partei do zastupitelstva města a stal se také členem městské rady.

Jeho postup následně pokračoval a už v roce 1939 stál v čele radnice jako vládní komisař. O pár měsíců později se rozpustilo městské zastupitelstvo a Friedrich David vládl pouze s úřednickým aparátem. 

Podle syna sebevraždu nespáchal

Informace o jeho životě a kariéře shromažďuje web Kohoutí kříž, kde je možné najít fotografie či dobové články. Nabízí také text z Jihočeské jednoty z roku 1944. „Oficiální předání úřednické správy obce do rukou starosty Freidricha Davida bylo uskutečněno ve čtvrtek 31. srpna v malém sále budějovické radnice za účasti pana Oberlandrata - inspektora německého státního ministra a pana Kreisleitera, zástupců strany, států, branné moci, úřadů, veřejných ústavů a tisku,“ píše se v textu. 

Budějovice tehdy byly jedním z prvních měst, kde byla zavedena úřednická správa obcí, zmiňuje článek. „Starosta Friedrich David zdůraznil pak ve svém projevu, že je mu toto jmenování ctí, tím spíše, že je znovu postaven v čelo města Budějovice, své rodné obce. Připomněl dále, že Budějovice byly ještě v prvních desetiletých našeho století důležitým městem jak v životě hospodářském, tak i jinak,“ uzavírá autor článek v Jihočeské jednotě.

Synagoga v Českých Budějovicích. Zdroj: Wikipedia

Friedrich David stál v čele radnice několik let. Právě on pak nechal v roce 1942 zničit českobudějovickou synagogu. Ta se nacházela v místech naproti dnešnímu hokejovému stadionu u řeky Vltavy a vznikla v druhé polovině 19. století. K demolici došlo v červnu roku 1942. Ve stejném roce byl z Českých Budějovic vypraven transport do koncentračních táborů. Ještě před začátkem války žilo ve městě zhruba 1 200 Židů, domů se ale po válce vrátilo zřejmě jen bezmála 30 lidí z 900 odvlečených, uvedl v roce 2020 Český rozhlas České Budějovice.

Friedrich David zemřel v roce 1945 za nejasných okolností. Dodnes není zcela jasné, zda skutečně spáchal sebevraždu. Druhá teorie totiž mluví o vraždě. List Hlas lidu v červnu roku 1945 napsal následující: „Německý starosta města vyjel autem z radnice (podle téže čerstvé zprávy už na ní vlála opět poprvé po šesti letech československá vlajka), jel kolem sadů a blízko budovy okresní nemocenské pojišťovny vystoupil z vozu, smrtelně se postřelil a později zemřel. Odsoudil se sám k smrti.“

Svůj komentář k této události poskytl v listopadu roku 1990 jeho syn listu Jihočeská pravda. Fritzi Davidovi bylo v době otcovi smrti 10 let. 

„Nevěřím tomu, neměl žádný důvod. Také klidně odjel, když volali z radnice, aby přišel předat agendu národnímu výboru - měl čisté svědomí a nikoho z nás nenapadlo, že už ho neuvidíme. Svědkové potvrdili, že z radnice ho poslali do Besedy a když tam vystoupil z auta, čekali už na chodníku lidé, kteří ho těsně obstoupili a vyhrožovali mu. Bál se a chtěl utéci, někdo ho postřelil a on pak týž den v nemocnici zemřel," citovala Jihočeská pravda jeho vyjádření. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Repro Encyklopedie Českých Budějovic (2006), s. 111, sbírka M. Pechy

Štítky České Budějovice, synagoga, historie, válka, výročí, demolice, radnice, Fritz David, Český rozhlas, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 80 lety zničili nacisté synagogu v Českých Budějovicích. Jak zemřel muž, který demolici nařídil?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.