Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Strakoničtí vojáci se připravují na cvičení v Polsku. Budou tam na ně útočit drony

Vojáci ze Strakonic se chystají na akci Ramstein Legacy 2022 v Polsku. Jde o největší cvičení protivzdušné obrany v NATO, které se uskuteční v Polsku, Litvě, Lotyšsku a Estonsku. V tiskové zprávě o tom informoval 25. protiletadlový raketový pluk ze Strakonic.

Vojáci z jihu Čech zamíří do Polska. Cvičit tam budou například situace, které nyní řeší ukrajinská protivzdušná obrana. „Budeme vojákům simulovat útok dronů, který zahltí jednotky pozemní protivzdušné obrany,“ prozradil František Hammerbauer, jenž působí jako vrchní praporčík 251. protiletadlového raketového oddílu, který je vyzbrojený systémem 2K12 KUB.

Na jednotku tak bude v jeden moment útočit několik bezpilotních prostředků. „Budeme sledovat, jak se s tím obě jednotky poperou. Spojený je s tím i určitý prvek soutěživosti, tedy jaká jednotka sestřelí více cílů,“ popsal Hammerbauer. 

Vojáci se na cvičení připravovali několik měsíců. Trénovali doma ve Strakonicích, ale využili také vojenská letiště v Bechyni a Čáslavi. Trénovali především zachytávání, identifikaci a sestřelování vzdušných cílů. 

Do cvičení se zapojí pět téměř tisíc vojáků

Bezmála polovinu jednotky, která míří do Polska, tvoří nováčci. První zkušenost to bude také pro Petra N., který bude mít jako velitel radilokátoru velkou zodpovědnost, aby s operátorem zachytili cíl. „Uděláme všechno proto, aby jednotka úspěšně odstřílela,“ vzkázal muž, který ve Strakonicích slouží od loňského srpna. Výcvik podle něj byl intenzivní a náročný, ale vše se dalo zvládnout. 

Cvičení Ramstein Legay 2022 se zúčastní téměř pět tisíc vojáků ze 16 zemí. „Cvičení je mimořádné svým rozsahem a velikostí. Poskytuje možnosti výcviku v boji proti všem prostředkům vzdušného napadení, včetně využití simulačních technologií. Důraz bude kladen na vedení společných protivzdušných operací vysoké intenzity v mezinárodním prostředí,“ řekl velitel 251. protiletadlového oddílu Jaroslav Sekanina.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praporčík František Hammerbauer a kapitánka Jana Samcová

Štítky vojáci, Strakonice, Polsko, dron, mise, cvičení, protivzdušná obrana, NATO, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Česko, Kuba, Bechyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci se připravují na cvičení v Polsku. Budou tam na ně útočit drony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.