Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Jihočeské kempy zdražily až o dvacet procent. Některé omezily investice

Jihočeské kempy většinou meziročně zdražily ceny za ubytování a energie na hlavní letní sezonu o deset až dvacet procent. Část z nich kvůli rostoucím nákladům omezila investice. Zájem o místa pro karavany evidují podobný či vyšší jako v posledních dvou pandemických letech. Pro některé kempy je důležité, že na rozdíl od loňska a předloňska mají na květen a červen ubytované školní zájezdy.

Asi o dvacet procent zdražil elektřinu kemp U Kukačků v Horní Plané. O stejný poměr zvedla cenu provozovatelům firma E.ON. „Ceny ubytování jsme nechali stejné jako loni, protože naše obec se rozhodla zdražit rekreační poplatek z dvaceti na čtyřicet korun, a to nám už nedává moc prostoru ke zdražení," řekl  provozovatel Václav Mareš. Všechny čtyři mobilní domky a obě chaty mají na léto obsazené, většina míst pro stany i karavany je ještě volná. Podle Mareše to řeší lidé na poslední chvíli, podle počasí. Kapacita je 400 míst pro stany a karavany. Peníze dal kemp letos jen do údržby. „I kvůli válce na Ukrajině jsme trochu vypustili přemýšlení nad novými investicemi," řekl Mareš.

Jižní Čechy se chystají na karavany. Nová parkovací místa mají turisty zavést do různých koutů regionu

Horní Vltavice, Římov či Borovany. To jsou některá místa, kde mají vznikat stání pro karavany. Jihočeský kraj na jejich vybudování rozdělí přes 3,5 milionu korun. V budoucnu musí vznikat další, tvrdí vedení krajského úřadu. Část opozice požaduje...

Stejně tak autokemp Třeboň zvedl ceny elektřiny asi o pětinu. Poplatky za karavany a ubytování zdražil o desetikorunu. „Odpovídá to deseti procentům. Zas to nemůžeme nějak extra předražit," řekl provozovatel Jiří Neubauer. Chatky mají na léto obsazené z 80 procent. V kempu je jich 33, nabízejí 100 lůžek, dále 200 parkovacích míst pro auta, karavany a stany. Zájem lidí s karavany je letos meziročně trochu vyšší. Kemp, který letos investoval asi dva miliony korun do cest, kuchyně či nového baru, čeká dobrou sezonu. Po dvouleté pauze zaviněné covidem jsou na květen a červen objednané na noclehy školní výlety.

O desetikorunu zdražil všechny služby kemp Hejtman-jih na břehu rybníka Hejtman v CHKO Třeboňsko. Noc v chatce tak vyjde na 200 korun. V kempu je 90 chat, většinou čtyřlůžkových, dále místa pro stany a karavany, vejde se tam naráz až 1100 lidí. Plně obsazeno je od 2. do 9. července, také od 30. července do 6. srpna, kdy jsou slavnosti Pohádkový Chlum.

„Zajímavé je, že loni převažoval v rezervacích srpen, letos spíš červenec, na něj je volných už jen šest nebo sedm chat. Zkušenost předchozích sezon je, že lidé, kteří přijedou na začátku července, ještě doobjednávají srpen," řekl Ladislav Černoch, vedoucí kempu, jejž provozuje městys Chlum u Třeboně. Peníze dá letos jen do oprav. Areál zabírá 6,5 hektaru. Pro karavany mají 40 přípojek, v každé čtyři zásuvky, takže až pro 170 karavanů a 120 stanů.

Kemp Olšina u Černé v Pošumaví zdražil asi o deset procent. Podle provozovatelů to ale všechny náklady nepokryje. Jako jiní také omezili investice. Chatky s WC a kuchyňkou mají obsazené z 80 procent, obyčejné chaty jsou ještě z poloviny volné. V kempu je 40 chatek, většinou čtyřlůžkových, 400 míst s elektrickou přípojkou, řekla Jitka Vozková, spolumajitelka kempu s rozlohou 4,5 hektaru a místem až pro 800 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, turistika, Jihočeský kraj, investice, karavan, stan, Václav Mareš, E.ON, ruská invaze na Ukrajinu, Horní Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské kempy zdražily až o dvacet procent. Některé omezily investice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.