Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeský úřad práce evidoval 1414 ukrajinských uprchlíků s žádostí o zaměstnání

Úřad práce v Jihočeském kraji evidoval na konci dubna 1414 ukrajinských uprchlíků, kteří se ucházeli o zaměstnání v regionu. Více než 88 procent z nich jsou ženy, převážně s dětmi. Pracovní uplatnění na jihu Čech našlo ke konci dubna 439 běženců z Ukrajiny.

„Nejčastěji se daří zatím ukrajinské občany zaměstnávat ve strojírenských oborech, a to převážně na drobné montážní práce. Řada uprchlíků pak také našla uplatnění v potravinářském a zpracovatelském průmyslu a v sektoru služeb," uvedl Jiří Beran z českobudějovické krajské pobočky úřadu práce.

Nezaměstnanost na jihu Čech klesla v dubnu proti březnu o dvě desetiny procentního bodu na 2,4 procenta. Bez práce bylo 10 735 lidí. V kraji bylo 20 038 volných míst. Beran uvedl, že velká část žadatelů o zaměstnání z řad uprchlíků má podobné požadavky. „Největší zájem je o nekvalifikovaná pracovní místa bez potřeby znalosti českého jazyka, na kterých zaměstnavatelé nabízí kratší pracovní úvazky s denní pracovní dobou. Jedná se tedy převážně o jednosměnné provozy," řekl Beran.

Od poloviny dubna provozuje město České Budějovice v Kulturním domě Slavie komunitní centrum pro uprchlíky z Ukrajiny. Jednou z jeho rolí je i pomoc při hledání zaměstnání. „Ráda bych vyzdvihla solidaritu mnoha jihočeských zaměstnavatelů, kteří od prvního dne konfliktu s integrací Ukrajinců pomáhají a přispěli právě i ke vzniku komunitního centra,“ uvedla Lenka Hájková z Jihočeské hospodářské komory.

Přínos komunitního centra vnímá i náměstek českobudějovického primátora Tomáš Chovanec (HOPB). „Slouží nejen k setkávání, sdílení informací či výuce češtiny, ale třeba i jako prostor k zábavě a sociální podpoře pro děti ukrajinských pracovníků. Právě i jejich podpora a začlenění do nového prostředí může následně pomoci k plynulejšímu zapojení jejich rodičů do pracovního procesu v místních firmách," uvedl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, zaměstnanost, boje, správa, sociální, Jihočeský, uprchlík, povolání, Úřad práce České republiky, Česko, Jiří Beran, Jihočeský kraj, komunitní centrum, Tomáš Chovanec, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský úřad práce evidoval 1414 ukrajinských uprchlíků s žádostí o zaměstnání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.